HEERENVEEN - Anni Friesinger is zondag in Heerenveen voor de vierde keer op rij Europees allroundkampioene geworden. De schaatsenrijdster uit Inzell was de afgelopen dagen een klasse apart. Friesinger won drie afstanden en eindigde op de afsluitende vijf kilometer als derde.

Daarmee behield ze een ruime voorsprong op haar landgenote Daniela Anschütz. Derde werd ook een Duitse: Claudia Pechsein. De beste Nederlandse was debutante Ireen Wüst die vierde werd. Allroundwereldkampioene Renate Groenewold eindigde als vijfde. Frédérique Ankoné zag zich terug op de zesde plaats, net voor Moniek Kleinsman.

Groenewold

Claudia Pechstein won de afsluitende vijf kilometer in de tijd van 7.02,62. Groenewold, die vooraf verklaarde dat "haar lijf leeg is'', eindigde op de tweede plaats (7.05,38). Ze was een fractie sneller dan Friesinger die na 7.05,87 finishte.

Ankoné en Wüst scherpten in Thialf hun persoonlijk record flink aan. Ankoné klokte een tijd van 7.07,26 (oude pr: 7.15,46). Wüst snoepte liefst elf tellen van haar toptijd af en kwam uit op 7.09,23. Kleinsman was een seconde langzamer: 7.10,14.