IJSSELSTEIN - Chiel Warners en Karin Ruckstuhl zijn gekozen tot de Nederlandse atleten van het jaar 2004. De meerkampers zijn zaterdag bij de nieuwjaarsreceptie van de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie (KNAU) in het zonnetje gezet. Warners kreeg de Herman van Leeuwen Beker, Ruckstuhl de KNAU Beker.

De stemming onder de leden van de KNAU, na een voorselectie door Nederlandse atletiekjournalisten, viel bij de mannen duidelijk in het voordeel van tienkamper Chiel Warners uit. Hij kreeg 59 procent van de stemmen. Warners, die bij de Olympische Spelen in Athene als vijfde eindigde, kreeg de voorkeur boven Rens Blom, Gert-Jan Liefers, Simon Vroemen en Bram Som.

Spannend

Bij de vrouwen was de verkiezing spannend. Uiteindelijk won meerkampster Ruckstuhl met 42 procent van de stemmen, tegen 38 procent voor langeafstandsloopster Lornah Kiplagat. Ruckstuhl debuteerde op de Olympische Spelen met de zestiende plaats, nadat ze de eerste dag in Athene als nummer drie van het klassement had afgesloten.

Kiplagat finishte op de 10.000 meter in de Griekse hoofdstad als vijfde. De andere genomineerden waren sprintster Joan van den Akker, kogelslingeraarster Debby van der Schilt en kogelstootster Lieja Tunks-Koeman.

De KNAU, nog steeds op zoek naar een hoofdsponsor, eerde ook een aantal atleten voor hun bijdrage in de afgelopen jaren om de sport te bevorderen.

Marko Koers, Troy Douglas (beiden zijn inmiddels gestopt) en Letitia Vriesde kregen voor hun inspanningen de Wim de Beer Plaquette. Adriënne Herzog ontving de Fanny Blankers-Koen Plaquette als beste juniore. Bij de jongens was een dergelijke onderscheiding voor Pelle Rietveld.