Joost Luiten heeft zaterdag zijn kansen op een goede klassering op het China Open verspeeld. De Nederlander kelderde na de derde ronde van de zevende naar de gedeeld 55e positie in het klassement.

De 31-jarige Luiten ging zaterdag rond in liefst 76 slagen, vier boven par. Vrijdag had de Zuid-Hollander slechts 69 slagen (-3) nodig voor zijn tweede achttien holes op de Topwin Golf & Country Club in Peking.

De achterstand van Luiten op koploper Dylan Frittelli liep door zijn dramatische tweede ronde op naar zestien slagen. De Zuid-Afrikaanse verdedigt zondag een voorsprong van drie slagen op de Spanjaard Pablo Larrazabal.

Geen van de 67 overgebleven golfers presteerde zaterdag slechter dan Luiten. Vorig jaar begon de winnaar van het KLM Open ook nog goed in China, maar toen eindigde hij uiteindelijk op de teleurstellende 44e plaats.

Hoogtepunten van derde ronde golftoernooi China Open
Hoogtepunten van derde ronde golftoernooi China Open

Geen excuses

Luiten keek na afloop terug op een matige dag. "Er zit tussen de greens op deze baan veel verschil in snelheid omdat sommige greens wel gemaaid en gerold zijn, en andere greens weer niet", verklaarde de Bleiswijker.

"Daar had ik heel veel moeite mee. Ik voelde mij fysiek verder prima, dus hier zijn geen excuses voor."