AMSTERDAM - Japan is dinsdag het WK met een 2-2 gelijkspel tegen België begonnen. Het openingsduel van Groep H ontplofte vooral het laatste half uur door treffers van Wilmots, Suzuki, Inamoto en Van der Heyden.
WK

In het gloednieuwe Stadium 2002 in Saitama toonden de Japanners vanaf de aftrap veel inzet. Het enthousiasme van onder meer Takayuki Suzuki (Kashima Antlers) en Junichi Inamoto (Arsenal) miste echter precisie of werd in de kiem gesmoord door het fysieke goede spel van de Belgen.

De ploeg van Robert Waseige keek in de beginfase vooral de kat uit de boom en liet het gastland rustig opbouwen. De Aziatische aanvallende acties waren in aantal hoger, maar minder dreigend dan de Belgen. In de 22ste minuut kwamen de Rode Duivels voor het eerst dicht bij het doel van Seigo Narazaki. Gert Verheyen kopte een hoge voorzet van de opgekomen Jacky Peeters een meter naast het Japanse doel.

Goor

Een betere kans om de score te openen kreeg Marc Wilmots een paar minuten later. De 'dynamo' van Schalke'04 zag zijn kopbal echter gekeerd door Narazaki. Ook de pegel van Bart Goor (Hetha BSC) in de 36ste minuut bracht het scorebord niet in beweging. Het schot uit de rebound scheerde rakelings langs de doelpaal.

Japan, met Feyenoorder Shinji Ono in de basis, had aan het slot van de eerste helft een licht veldoverwicht. Het team van bondscoach was echter niet bij machte om het Geert de Vlieger lastig te maken.

Het spelbeeld na rust was min of meer hetzelfde. Een enthousiast Japan werd makkelijk afgestopt door het viermans verdedigingsblok van België. In de 57ste minuut doorbrak Wilmots de ietwat gezapige openingswedstrijd uit Groep H. De aanvallende middenvelder passeerde met een fraai omhaal Narazaki: 1-0.

Suzuki

Lang genoten de Rode Duivels niet van de voorsprong. Een verdedigingsfout in het centrum door Peter van der Heyden (Club Brugge), was voor Suzuki voldoende om Japan weer langszij te brengen. Het stadion ontplofte en de Japanse energievreters rukten verder op richting het doelgebied van Willem II-keeper Geert de Vlieger. De tot dan toe degelijke defensie begon te stuntelen.

Japan overvleugelde België met gesmeerd combinatiespel. Een slalomactie van Inamoto resulteerde in de welverdiende 2-1. In de 75ste minuut kwamen de Belgen toch op 2-2 door Van der Heyden doordat doelman Narazaki te ver voor zijn doel stond.

Om onbegrijpelijke redenen keurde arbiter Mattus uit Costa Rica in de slotfase een treffer van Inamoto af.