HILVERSUM - De NOS en mediaondernemer John de Mol hebben aan het eind van de zomer met de gedachte gespeeld om samen te bieden op de televisierechten van het eredivisievoetbal. Dat zei NOS-directeur G. Dielessen vrijdag.

Het initiatief voor die verkenning ging echter niet van hem uit. "In die periode sprak iedereen met iedereen en in zo'n gesprek tussen mij en De Mol kwam het idee ter sprake. Later meldden juristen dat het plan om mededingingstechnische redenen niet kon."

Een woordvoerder van De Mol bevestigde deze lezing. "Het doel van het plan was om elkaar te helpen, maar de NMa zou het waarschijnlijk zo interpreteren dat we de rest van de markt wilden uitsluiten."

Uiteindelijk trok De Mol aan het langste eind bij het verkrijgen van de samenvattingsrechten. De NOS bleef, met uitzondering van de radiorechten, met lege handen achter.

In de Mediawet staat dat de NOS actueel verslag moet kunnen doen van nieuws- en sportgebeurtenissen. Dat is vastgelegd in het zogenoemde 'voorkeursrecht'. Of de NOS, met de wet in de handen, ook kan afdwingen dat de omroep op dezelfde dag wanneer een wedstrijd is gespeeld beelden daarvan mag uitzenden, is nog niet duidelijk.

Daarover moet de NOS eerst met de eerste rechtenhouder, De Mol, in onderhandeling. Volgende week gaan beide partijen daarover praten.

Volgens Dielessen heeft zijn omroep overigens niet alleen verkennende gesprekken met De Mol gevoerd. "Nogmaals, iedereen sprak met iedereen. We hebben ook met RTL en SBS gesproken."