GWANGJU - In 1990 plaatste Costa Rica zich als debutant verrassend voor de tweede ronde van het wereldkampioenschap voetbal met Bora Milutinovic als bondscoach. Twaalf jaar later, bij de tweede deelname aan een eindronde, is er een grote kans op herhaling. De Midden-Amerikanen zetten dinsdag simpel debutant China opzij, 2-0.

Al bij voorbaat had China zich ingedekt voor tegenvallende resultaten. De spelers en coach Milutinovic hadden in een brief aan de bevolking al excuus gemaakt voor het geval de uitslagen zouden tegenvallen. In een poule met Brazilië en Turkije maakt de ploeg zich weinig illusies, maar het thuisfront is in euforiestemming en verliest daarom de realiteit uit het oog.

Tovenaar

Want 'Milu', de Servische coach, is in hun ogen een tovenaar. Dat imago bouwde hij zelf op door eerder al vier landen (Mexico, Costa Rica, Verenigde Staten, Nigeria) naar het WK te loodsen. In leidde hij Costa Rica voor het eerst naar een eindronde, met als eindresultaat de tweede ronde. Dat kunststukje zit er met China zeker niet in. Daarvoor blijkt het team te krachteloos.

Voetbal heeft geen historie in China, met naar schatting 1,3 miljard inwoners. Enkele voetballers hebben zich internationaal kunnen manifesteren. Pas sinds 1994 kent het land een profafdeling, met 28 teams. Toch zijn ze in de volksrepubliek stapelgek van voetbal. Zeker nu de nationale ploeg voor het eerst aan een WK mag deelnemen. Voor de communistische machthebbers is het toernooi goed om prestige op te doen in het buitenland, dat hopen ze althans.

Regime

Na de toetreding tot de wereldhandelsorganisatie WTO en het binnenhalen van de Olympische Spelen in 2008 is het WK-debuut een zaak van nationaal belang. De vraag is daarom hoe het regime reageert op de kansloze nederlaag.

China - Costa Rica was een saaie, vlakke wedstrijd met amper opwinding. Tot nu toe was het de minste WK-wedstrijd. Beide teams speelden behoudend en op de counter. Pas in de 56e minuut kreeg China de eerste kans via Chen. Costa Rica werd vervolgens de gevaarlijkste ploeg en kwam via Gómez (spits van OFI Kreta) op 0-1 na de voorbereiding van Wanchope, spits bij Manchester City.

China is technisch wel vaardig, maar komt op alle fronten tekort. De spelers zijn te licht, de defensie te wankel en de aanval mist vernuft. Costa Rica legde dat pijnlijk bloot. Wright scoorde na aangeven van Gómez, 0-2. China speelt zaterdag tegen Brazilië en dan is het avontuur voorbij.