TICHIT - De Rus Firdaoes Kabirov heeft de zevende etappe van de Dakar Rally bij de vrachtwagens gewonnen. De trucker parkeerde donderdag tegen middernacht zijn Kamaz na een helletocht door de Sahara in het bivak van Tichit in Mauritanië. Hij klokte 11 uur en 43 minuten over de marathonproef van 660 kilometer.

Hans Bekx kwam als tweede over de meet met een achterstand van bijna anderhalf uur. De overige wedstrijdtrucks waren na 00.45 uur allemaal nog op het parkoers.

Peterhansel

Autocoureur Stéphane Peterhansel heeft toegeslagen in de zevende etappe, een 660 kilometer lange proef door de Sahara van Mauritanië. De Fransman, vorig jaar winnaar van Dakar, won met grote overmacht. Hij reed zijn Mitsubishi fourwheeldrive het bivak van Tichit binnen na 8.21.57 uur. Ruim 25 minuten later kwam Nasser Al Attiyah uit Qatar als tweede aan.

Peterhansel nam door zijn zege ook de leiding in het autoklassement en heeft 21 minuten voorsprong op Franse oud-skiër Luc Alphand.

Frétigné

Bij de motoren won Fransman David Frétigné de eerste marathonproef in de 27e editie van Dakar Rally. De Yamaha-coureur had 9 uur en ruim 16 minuten nodig voor de barre tocht over een schier eindeloze rij rulle zandduinen. Het was Frétigné's derde etappezege.

Coma

De Spanjaard Marc Coma finishte als tweede op 4.31 minuten, een krappe minuut voor de Fransman Cyril Després. Coma nam daardoor de koppositie in het klassement over van Després. De Fransman heeft 16 seconden achterstand.

Verhoeven

Frans Verhoeven was de eerste Nederlander die in het bivak aankwam. De 38-jarige Brabander finishte op de 25e plaats met een achterstand van 1.47 uur op de winnaar. Bijna een uur later kwamen Arjan Brouwer (31e) en Eric Verhoef binnen (34e). Nederlandse autocoureurs en vrachtwagenrijders waren om tien uur 's avond nog niet in het bivak.

Zwaar

De zware woestijnrally begint zijn tol te eisen onder de Nederlandse deelnemers. Rob Deckers, Rob van Pelt, Peter Stijkel, Johannes Reuver en Cor Euser zijn donderdag uitgevallen.

Motorrijder Deckers besloot niet te starten omdat hij te veel last had van gekneusde ribben, gevolg van een hardhandige botsing met een wedstrijdjeep in de zesde etappe. Stijkel en Van Pelt kregen in de slopende rit mechanische tegenslag en moesten opgeven met kapotte motoren. Stijkel haalde vorig jaar in zijn eerste rally ook al het einde niet, maar Van Pelt wel. De 45-jarige Ridderkerker was bezig aan zijn vijfde Dakar.

Rallyrijder Euser is donderdag evenmin gestart. De Honda Buggy van de 47-jarige coureur uit Herpen gaf er in de etappe van woensdag al de brui aan met een gebroken achterophanging. Euser reed zijn eerste Dakar.

Reuver

Reuver ontbrak donderdag in Mauritanië eveneens op de startlijst. De ondernemer uit Geesteren reed de rally op een quad, een vierwielige crossmotor, die niet opgewassen bleek tegen het woeste terrein.

Geannuleerd

De organisatie van de Dakar Rally heeft de achtste etappe vrijdag geannuleerd. De proef tussen Tichit en Tidjikja in Mauritanië was al ingekort tot 130 kilometer. De lange rit van donderdag was zo zwaar dat veel deelnemers er niet in slaagden tijdig het bivak te bereiken.

Vrijdagochtend om half tien waren pas negentig motoren, 53 auto's en 25 vrachtwagens gearriveerd. De rest van de karavaan, met onder meer de auto van misdaadverslaggever Peter R. de Vries, doolt nog ergens in de woestijn rond.