AMSTERDAM - Op weg naar de met vele miljoenen euro's gedoteerde Champions League boekte Feyenoord dinsdagavond in de eigen Kuip het eerste succesje. Dankzij een fraaie treffer van Ono beginnen de Rotterdammers over twee weken een voorsprong aan de tweede ontmoeting met Fenerbahce.

Het bleek dat Feyenoord nog niet genezen was van de kwaal die het de club vorig seizoen de landstitel kostte. Tegen verdedigend ingestelde ploegen hebben de Rotterdammers nog steeds moeite om het spel te maken. Fenerbahce speelde met acht verdedigend ingestelde spelers. Trainer Lorant liet de aanvallend ingestelde Ortega en Abdullah aan de kant.

Voorspelbaar

Feyenoord acteerde traag en voorspelbaar en bracht de Turkse defensie zelden in verwarring. Rechtermiddenvelder Emerton dwong doelman Rüstü in de 49e minuut van het saaie duel tot zijn eerste redding van het duel. De Rotterdammers kregen acht minuten eerder de eerste hoekschop van de wedstrijd.

Openingstreffer

Het was in de 64e minuut Ono die de tweede Rotterdamse doelpoging tot de openingstreffer promoveerde. De Japanner kaatste handig met Van Hooijdonk en liet WK-ster Rüstü kansloos vanaf twintig meter kansloos met een welgeplaatst schot in de benedenhoek.

Kleine marge

Feyenoord kreeg nog één mogelijkheid voor een tweede treffer. Kalou beëindigde in van zijn weinig goede acties met een schot op het lichaam van Rüstü. Daardoor reizen de Rotterdammers over twee weken met de kleinst mogelijke marge af naar Istanbul.

Goede dienst

Daar kan het behalve zichzelf ook het Nederlandse voetbal een goede dienst bewijzen. Het is namelijke alweer drie jaar geleden dat er drie Nederlandse clubs (Feyenoord, PSV en Willem II) op het hoogste Europese niveau mochten uitkomen.