ZEIST - De afdeling betaald voetbal van de KNVB kampt in de begroting voor het komende voetbalseizoen met een tekort van een kleine miljoen euro. Na aanwending van de reserves resteert een negatief saldo van 311.000 euro. Dat bleek maandag tijdens de algemene vergadering in Zeist waar de clubs, sommige wegens tekorten nog in onzekerheid over het verkrijgen van een licentie, het huishoudboekje van de voetbalbond desondanks goedkeurden.
KNVB

Volgens directeur Henk Kesler kan het resultaat aan het einde van het komende seizoen toch nog een positief beeld geven: "Na het opstellen van deze begroting zijn er nog enkele meevallers geweest, onder meer in de tv-gelden." Het boekjaar 2001/2002 werd nog afgesloten met een positief saldo van ruim 450.000 euro.

Wegvallen sponsors

Het verschil komt onder meer door het wegvallen van drie sponsors (Philips, Weekbladpers en KPN) en het missen van het WK door het Nederlands elftal. Het een is niet los te zien van het ander. Ook het Masterplan, dat het totale jeugdvoetbal in Nederland naar een hoger plan moet tillen, hakt in de begroting.

Het is een jaarlijkse kostenpost van ongeveer 800.000 euro. Volgens Kesler was het vijftien jaar geleden dat de begroting een tekort te zien gaf. "Het is niet los te zien van het wegvallen van de magie rond Oranje", zei de directeur.

In de nieuwe begroting is de KNVB overigens uitgegaan van elf sponsors. Dat zijn er op dit moment tien, onderhandelingen met een kandidaat zijn gaande. "Medio juli denken we eruit te zijn." Het gaat om een bedrag van een kleine 500.000 euro. Zorgwekkend is de situatie van de voetbalbond overigens niet. De KNVB beschikt, zo meldde Kesler, over een reserve van zeven miljoen euro.