ALKMAAR - Trainer/coach Co Adriaanse gaat aan het einde van het voetbalseizoen weg bij AZ. Hij heeft dit donderdag meegedeeld in een gesprek met de clubleiding onder voorzitterschap van Dirk Scheringa. "Ik wil naar een buitenlandse club", zei hij, "en als er geen aanbieding komt, is dit seizoen mijn laatste als trainer/coach."

Deze week hadden in Alkmaar bij de eredivisiekoploper contractbesprekingen plaats. AZ sprak maandag bij de nieuwjaarsreceptie nog de hoop uit dat Adriaanse een jaar plus een optie voor meer zou willen bijtekenen.

Tot de bespreking van een financiële aanbieding is het niet gekomen, omdat Adriaanse zelf aangaf per 1 juli 2005 te vertrekken. Hij had dat zelf al besloten, om hem moverende redenen. Begin deze week zei hij geen enkele aanbieding van een andere club in zijn bezit te hebben.

Europees voetbal

Op 1 november 2002 kwam Co Adriaanse in dienst bij AZ. Hij zat een tijd zonder club na zijn ontslag bij Ajax. Met de Alkmaarse club ging het slecht op dat moment. Op zijn eerste werkdag zei de nieuwe trainer met de bestaande selectie voor Europees voetbal te willen gaan.

In het seizoen 2002-03 lukte dat nog niet, maar vorig seizoen door de vijfde plaats op de eindranglijst wel. In de eerste helft van de competitie speelde AZ het meest attractieve voetbal van de hele eredivisie. De resultaten zijn er ook naar.

Bij het aanbreken van de winterstop na zeventien wedstrijden staat AZ naast PSV boven aan de ranglijst. In het UEFA-bekertoernooi bereikte AZ door vijf zeges tegen slechts één nederlaag de laatste 32. Alemannia Aachen is in februari de volgende tegenstander. Adriaanse wordt algemeen verantwoordelijk gesteld voor de succesreeks van de Noord-Hollandse club.

Houdbaarheid van een trainer

Co Adriaanse heeft meer dan eens gezegd dat de houdbaarheid van een trainer in het profvoetbal slechts drie jaar is. Als hij had bijgetekend, zou hij zijn eigen 'houdbaarheidsdatum' hebben overschreden. Ook sprak hij bij herhaling: "Ik zit niet gebakken aan een club, de spelersgroep of een organisatie."

Dit bleek bij de besprekingen. "We gaan aan kop in de eredivisie", lichtte hij donderdag zijn besluit toe, "we spelen het beste voetbal en AZ heeft er een paar internationals bij. Wij wonnen de fairplaybeker vorig seizoen en opnieuw staan we bovenaan in dat klassement.

Zeven spelers figureren in de toptwintig voor speler van het jaar. Ik kan er volgend jaar niet meer uithalen dan er nu inzit. In Nederland ben in klaar. Graag wil ik naar een buitenlandse club of een club die heel veel betaalt. Liefst een combinatie van beide. Komt er geen interessante aanbieding, dan is dit het einde van mijn carrière."