HEERENVEEN - Burgemeester P. de Jonge van Heerenveen vindt dat organisaties van grote evenementen niet voor politiekosten hoeven op te draaien. Hij reageerde donderdag op een uitspraak van voorzitter Riemer van der Velde van SC Heerenveen.

Van der Velde zei woensdag dat betaaldvoetbalclubs op korte termijn een bijdrage moeten leveren aan de politiekosten. Hij zei een creditnota voor politiekosten te willen: "Ik vind dat de clubs zelf voor de 'supportersbevuiling' moeten opdraaien. Maar bij ons in Heerenveen hebben we nog nooit onregelmatigheden in en bij het stadion gehad."

De Jonge is tegenstander van bijdragen door organisaties van evenementen aan de politiekosten. "We hebben hier in de gemeente ook andere evenementen dan voetbalwedstrijden die extra politie-inzet vergen. Wat je als gemeente kan doen, is veiligheidseisen stellen, zodat de organisatie van een evenement verplicht is zelf een bijdrage aan de veiligheid te leveren. Bijvoorbeeld de eis dat per 250 bezoekers minimaal een suppoost moet worden ingezet."

De burgemeester van Leeuwarden en korpsbeheerder van de politie in Friesland, G. Dales, is voorstander van het principe dat de vervuiler betaalt. "Maar als Van der Velde met een soort creditnota dat principe bedoelt, is dat praktisch niet haalbaar. Dat zou namelijk betekenen dat bij wedstrijden politie aanwezig is, maar alleen als de politie optreedt de clubs daarvoor betalen. Het is de expliciete kerntaak van de politie om de openbare veiligheid te garanderen", aldus de korpsbeheerder.

De Eredivisie CV vindt dat politiekosten niet moeten worden doorberekend aan de clubs. Die betalen immers al veel geld voor de veiligheid in de stadions, een begrotingspost die jaarlijks groeit.

"Openbare orde is een taak van de politie. Daaraan dragen de clubs bij door een forse belasting op de inkomsten", aldus een woordvoerder. Hij wijst erop dat de politie-inzet niet moet worden overtrokken. Zo bedraagt de inzet van de politie in Amsterdam bij wedstrijden van Ajax op jaarbasis niet meer dan 0,27 procent van het totaal. De Eredivisie CV is een samenwerkingsverband van Eredivisie NV en de Eredivisie Clubs.