HEERENVEEN - Ireen Wüst start mogelijk niet op de Europese kampioenschappen schaatsen in Heerenveen, die vrijdag beginnen. De rijdster van Jong Oranje heeft last van haar maag. Eventuele vervangster is Helen van Goozen.

Door een succesvol Nederlands kampioenschap allround plaatste Wüst zich recentelijk voor het internationaal kampioenschap van het komend weekeinde in Thialf. Ze werd daar derde, achter de verrassende winnares Monique Kleinsman en wereldkampioene Renate Groenewold.

"Ze ligt op bed", zo vatte Ab Krook, topsportcoördinator van de KNSB, woensdag de situatie samen. "Voorlopig valt er weinig concreets over te zeggen. We stellen de beslissing zo lang mogelijk uit, althans zo lang er nog uitzicht op haar deelneming is."

Wüst is debutante op het EK, waaraan voor Nederland verder Kleinsman, Groenewold en Frederique Ankoné meedoen. Bij de NK won ze de 1500 meter en werd ze tweede op de sprint.

Van Goozen eindigde in december in Thialf als vijfde. Aan die klassering dankt ze haar rol als eerste reserve. Het toernooi voor de vrouwen begint vrijdag met de 500 meter.