LONDEN - De FIFA gaat op 26 februari een bal uitproberen waarin een chip zit gemonteerd. Een dergelijke bal zou in de toekomst een einde moeten maken aan de felle discussies in en buiten het veld over de vraag of een bal wel of niet de doellijn is gepasseerd.

Het onderwerp is weer actueel. Dinsdagavond werd in de Engelse competitie Tottenham Hotspur een zege op Manchester United ontnomen, toen de arbiter een duidelijke treffer van de Spurs niet toekende. Op televisie was te zien dat doelman Carroll de bal na een schot van Tottenham-speler Mendes niet onder controle kreeg en die vanachter de doellijn terughaalde. Zowel Martin Jol, trainer van Tottenham, als Manchester-baas Alex Ferguson riepen daarna op de techniek in te schakelen om spelsituaties te beoordelen.

De FIFA is geen voorstander van het inschakelen van bijvoorbeeld videoapparatuur om situaties direct te beoordelen. De wereldvoetbalbond komt op 26 februari bijeen in Cardiff, de dag voorafgaand aan de finale van de Engelse League Cup.

"Op de agenda staat het gebruik van technologie en de door Adidas ontwikkelde bal met chip", aldus woordvoerder Markus Siegler van de FIFA. "In het Millennium Stadion volgt een demonstratie. Afhankelijk van de resultaten zou de bal eventueel een dag later in de finale van de League Cup gebruikt kunnen worden."