Ilie Nastase, de Roemeense captain van het Fed Cupteam, is voor onbepaalde tijd geschorst voor zijn wangedrag zaterdag bij de Fed Cup-wedstrijd tegen Groot-Brittannië.

Dat heeft de internationale tennisfederatie ITF besloten. "Nastase mag voorlopig op geen enkele manier bij de Fed Cup betrokken zijn'', liet de organisatie zondag weten. "Ook wordt zijn toegang ontzegd bij elk ITF-toernooi."

De 70-jarige Nastase, voormalig nummer één van de wereld, werd zaterdag tijdens de tweede wedstrijd van de ontmoeting in de Fed Cup tussen Roemenië en Groot-Brittannië weggestuurd.

Hij riep in het Roemeense Constanta lelijke dingen naar de Britse Johanna Konta en moest na twee waarschuwingen van de umpire zelfs het stadion verlaten.

Racisme

De ITF heeft nog geen definitieve straf uitgesproken. De federatie zegt de zaak hoog op te nemen en gaat de beledigingen aan het adres van Konta verder uitzoeken.

Het is niet het enige onderzoek dat er momenteel loopt tegen de tweevoudig grandslamwinnaar. Hij zou zich dit weekend tegenover een Britse journaliste racistisch hebben uitgelaten over het ongeboren kind van Serena Williams. Ook daarvoor wacht hem mogelijk een sanctie.