ENSCHEDE - Een nederlaag en twee rode kaarten. De tachtig Turken die in het ontmoetingscentrum van een islamitisch Turkse moskee in Enschede naar de wedstrijd Brazilië-Turkije keken, zijn ontgoocheld. "De scheidsrechter heeft ons de das omgedaan. Hij floot steeds in het voordeel van Brazilië", klinkt het eensluidend.

Hoofdschuddend en gelaten verlaten de Turken de ontmoetingsruimte. Ondanks de 2-1 nederlaag en schorsingen hebben ze er toch vertrouwen in dat het Turkse elftal zich hervindt. "We hebben best goed gespeeld. Dat biedt vertrouwen voor het volgende duel tegen Costa Rica. Als de scheidsrechter maar niet opnieuw tegenwerkt", verzucht de 32-jarige Ahmet Kemaloglu.

Terwijl het in Nederland een gewone werkdag is, heeft de Turkse gemeenschap met smart naar het eerste WK-duel toegeleefd. "Ik heb er weken naar uitgekeken. Het is de tweede keer dat Turkije na 48 jaar weer aan een WK deelneemt", zegt de 27-jarige Mustafa Kurkut.

In tegenstelling tot de Oranjegekte tijdens het vorige WK is er in het gemeenschapshuis geen sprake van een bont uitgedost gezelschap. Geen Turkse vlaggen en voetbalshirts, geen bier en chips, maar een ingetogen stemming met Turkse thee binnen handbereik. "Nederlanders maken op voorhand al veel tamtam. Wij gaan pas uit ons dak als er ook echt is gewonnen."

Jammer vinden ze het wel dat Nederland op het WK ontbreekt. "Oranje speelt altijd aantrekkelijk en kleurt ieder toernooi", vindt Kurkut.

Zijn Nederlandse vrienden leven met hem mee en hopen dat Turkije het ver schopt. Wel krijgt hij regelmatig te horen dat de mensen het WK ook niet te belangrijk moeten maken. "Tja, da's typisch een opmerking uit een land dat de plaatsing is misgelopen", zegt hij met een kwinkslag.