WOLVEGA - Het lijkt welhaast een onmogelijke combinatie. Een uiterst behulpzame verpleegster die probeert te overleven in de harde topsportwereld waarin egoïsme en eigenwijsheid voorwaarden zijn om maximaal te presteren. Toch voelt Moniek Kleinsman, die vrijdag haar debuut maakt op het Europees kampioenschap schaatsen, zich in beide werelden thuis.

"Het lijken twee tegenpolen", zegt Kleinsman over haar twee grote liefdes: de zorg en het schaatsen. Maar volgens de rijdster die vorige maand verrassend de nationale allroundtitel greep, valt dat wel mee.

"In de zorg cijfer je je weg voor anderen. Nou, buiten de wedstrijd ben ik een heel sociaal iemand die 't iedereen naar de zin wil maken. Op het ijs gaat dat anders. Al schaats ik naast iemand die nog zo aardig is, daar heb ik dan lak aan."

De schaatsster uit Bentelo moet wel toegeven dat ze tijdens het NK amper in de kleedkamer is geweest. De psychologische strijd die daar soms wordt gevoerd, ontwijkt ze liever: "Ik hoef die negatieve dingen niet te voelen", zegt Kleinsman, die geen concrete voorbeelden wil prijsgeven.

Liever praat ze over een typerend voorval dat zich onlangs tijdens een pupillenwedstrijd voordeed. "Daar zei een schaatser vlak voor de tweede race tegen zijn concurrent: Ah, nu kun je nog meer misslagen maken."

Boerendochter

Zulke opmerkingen snijden door de ziel van Kleinsman. De zorgzame boerendochter wil juist genieten van haar sport en zich niet druk maken over randzaken. "Ik ben gezond en kan vrijuit sporten. Ik voel me hartstikke gelukkig."

Toch is het contrast groot. Terwijl haar concurrentes een vet sponsorcontract hebben, in een groot huis leven en zich een fraaie bolide kunnen permitteren, heeft Kleinsman moeite om de eindjes aan elkaar te knopen.

studiefinanciering

De 22-jarige studente verpleegkunde heeft een klein contract bij DSB, dat medische begeleiding, een schaatspak en een kilometervergoeding betaalt. Haar enige inkomstenbron is de studiefinanciering.

"Ik word gelukkiger van kleine dingen om me heen dan van een hele smak geld. Afgelopen week stond een oudere vrouw voor mijn deur die een potje niet open kreeg. Nou, dat heb ik voor haar geopend. Als je dan ziet hoe blij je daar iemand mee maakt. Dat vind ik mooi. Geld is op dit moment niet het belangrijkste. Ik ga echt niet ongelukkig zijn omdat ik geen heel salaris heb."

Kleinsman woont daarom niet in een chique appartementencomplex in Heerenveen, maar huurt een kamer in een sober verzorgingstehuis annex hotel: het Hotel Inn in Wolvega.

Bekende Nederlander

Sinds kort hebben de bejaarde bewoners een bekende Nederlander 'in huis'. Vorige maand greep Kleinsman namelijk de Nederlandse allroundtitel. Ze liet onder anderen wereldkampioene Renate Groenewold achter zich. En dat willen ze weten in Wolvega. Op de gang prijkt een grote poster van Kleinsman, met daaronder de tekst: Onze Nationale Heldin van Holland Hotel Inn!

"Dit voelt als een thuis", zegt Kleinsman. "Het is hier zo relaxed. Als ik wil meehelpen in de keuken, dan kan dat. Ik mag samen met het personeel eten en wanneer ik rust nodig heb, trek ik me terug op mijn kamer."

Vrijdag maakt ze haar debuut op het EK. Ook al is ze Nederlands kampioen, titelfavoriet voelt ze zich allerminst. "Ik wil vier afstanden maximaal presteren. En als ik daar tiende mee word, kan ik daarmee leven."

In plaats van vooruit te blikken op het EK kijkt Kleinsman liever nog eens terug op het NK allround. "Natuurlijk, schaatsen doe je voor jezelf", beseft ze. "Maar dat je daar vervolgens andere mensen blij mee maakt, is geweldig.

Als ik zie hoe mijn ouders straalden, toen ik Nederlands kampioen werd. Dat geeft me kippenvel. Nog steeds. In Bentelo werd ik vervolgens opgewacht door achthonderd supporters uit het dorp. Het was de dag van mijn leven."