SAPPORO - Het wereldkampioenschap moet en zal zijn toernooi worden. Bij het vorige toernooi in Frankrijk kwam Christian Vieri tot vijf treffers, terwijl Italië in de kwartfinales al werd uitgeschakeld. Twee jaar geleden ontbrak hij wegens een blessure op het EK. In Sapporo bewees 'Bobo' met zijn twee treffers tegen Ecuador (2-0) dat hij nog altijd de beste spits is van de Squadra Azzuri.

Tegen de WK-debutant durfde Giovanni Trapattoni het niet aan met zijn drie parels te beginnen: Vieri, Totti én Del Piero. De conservatieve bondscoach kiest altijd voor het resultaat, ongeacht het kaliber van de tegenstander, en trad daarom aan met slechts één spits (Vieri) met Totti achter hem. Del Piero zat op de bank. In de e minuut mocht hij invallen, maar de Juventus-vedette bood niets.

Klasseverschil

Italië - Ecuador werd nooit een wedstrijd. Het klasseverschil was simpelweg te groot. Bovendien scoorde Vieri al na zeven minuten, op aangeven van Totti. Vieri is altijd koelbloedig, op welk podium hij ook speelt. Hij scoort altijd en overal.

Dat deed hij ook in de 27e minuut, waarbij hij verdediger Porozo aftroefde en de 2-0 aantekende. Dat betekende zijn twaalfde interlanddoelpunt in 25 duels. Vieri maakte, kortom, zijn reputatie weer waar. En zijn exorbitante salaris van 7,9 miljoen euro bij zijn club Inter, waarmee hij de best betaalde Italiaanse voetballer is. Dat wekt wel eens jaloezie op in de nationale (macho) ploeg, maar hij maakt zijn status altijd waar.

Vieri

Op bijna 29-jarige leeftijd is hij in de kracht van zijn leven. "Ik ben op het niveau van het vorige WK, maar ik kan nóg beter. En dat lukt mij ook, ik voel me prima en alles lukt", zegt de man die door zijn ploegmakkers Bobo wordt genoemd.

Vieri versleet al negen profclubs. Hij buitte zijn kwaliteiten optimaal uit en koos vaak voor lucratieve aanbiedingen. Nu heeft hij zijn plek gevonden, zegt hij zelf. In maart tekende hij bij Inter bij tot 2006. Maar contracten hebben Vieri nog nooit belemmerd. Bovendien kan hij het nog niet verkroppen dat hij in de duels met Feyenoord om een plaats in de finale van de UEFA Cup op de bank zat.