AMSTERDAM - In de kwartfinale van het BDO-wereldkampioenschap in Frimley Green staat een oranjegekleurde kwartfinale op het programma. Raymond van Barneveld neemt het aanstaande donderdag op tegen Vincent van der Voort.

Van Barneveld kent tot op heden weinig moeite in de Lakeside Country Club. Na in de eerste ronde te hebben afgerekend met de Schot Gary Anderson, moest maandag Mike Veitch, een andere Schot, voor Barney buigen. De winnaar van 1998, 1999 en 2003 lijkt regelrecht af te stevenen op zijn vierde wereldtitel. Toch temperde de Hagenees na afloop de euforie. "Het ziet er misschien simpel uit, maar ik had het zwaar. Nee, ik voel me niet onverslaanbaar. Vorig jaar ging het toch een paar keer mis, waaronder hier."

Van der Voort

Naast Barney baart ook Van der Voort opzien in Engeland. Door overwinningen op titelverdediger Andy Fordham en de eveneens uit Engeland afkomstige Tony Eccles treft hij in de kwartfinale Van Barneveld. De darter uit Purmerend kwam nooit eerder zover in Frimley Green.

Zenuwen

In tegenstelling tot andere jaren spelen zenuwen de 29-jarige Nederlander dit jaar geen parten. "Vroeger dacht ik altijd: ik wil zo snel mogelijk van het podium af. Nu had ik het gevoel, dat het podium van mij was. Ik voel me heel relaxed", aldus Van der Voort na zijn overwinning op Fordham.

Maximale finish

Naast Van Barneveld en Van der Voort zit ook André Brantjes nog in het toernooi. De 46-jarige keurmeester in een varkensslachthuis plaatste zich maandag ten koste van Co Stompé voor de tweede ronde.

De debutant, die in het verleden drie wereldtitels bij het elektronisch darten veroverde, baarde opzien, door de maximale finish van 170 uit te gooien. Woensdag neemt Brantjes het in de tweede ronde op tegen Mervyn King, de Engelsman die vorig jaar de finale verloor van Andy Fordham.

Goede doel

Stompé leverde na afloop zijn shirt en zijn pijlen in voor het goede doel. De pijlen ("Ik heb ze toch niet meer nodig") worden met andere bezittingen geveild voor de slachtoffers van de zeebeving in Azië.

Veel darters in Frimley Green doneerden persoonlijke bezittingen voor dat doel. Ook Van Barneveld stelt een shirt en zijn pijlen ter beschikking.

Hoenselaar

Francis Hoenselaar bereikte in het vrouwentoernooi voor de derde maal de eindstrijd. In 2002 en 2004 verloor ze van de Engelse Trina Gulliver. Die ontmoet ze dit jaar opnieuw in de finale. Gulliver gaat dinsdag voor haar vijfde zege op rij in Frimley Green. Hoenselaar versloeg Jan Robbins uit Wales met 2-0.

Uitslagen:

1ste Ronde:
Co Stompé - André Brantjes 2-3

2e ronde:
Mike Veitch - Raymond van Barneveld 0-3
Tony Eccles (Eng) - Vincent van der Voort 1-3