De Nederlandse turnsters hebben op de EK in het Roemeense Cluj zes finaleplaatsen afgedwongen. Eythora Thorsdottir kwalificeerde zich op maar liefst drie onderdelen voor een eindstrijd. Sanne Wevers maakte indruk op de balk.

Olympisch kampioene Wevers deed haar reputatie eer aan en zette met 14.300 punten de op één na beste score neer op de balk. Alleen de Roemeense Larisa Iordache deed het beter: 14,566. 

Thorsdottir haalde als derde de finale op de balk, die voor zondag op het programma staat. De turnster met IJslandse roots verdiende daarnaast een ticket voor de meerkampfinale (vijfde) en op vloer (vijfde).

Net als Thorsdottir haalde ook Tisha Volleman de meerkampfinale. Met 51,699 punten zat ze ruim binnen de top 24. Als achtste kwalificeerde ze zich bovendien voor de finale op sprong: 13,966 gemiddeld over twee sprongen.

Voor Kirsten Polderman, de vierde Nederlandse deelneemster in Cluj, bleek er geen finale in te zitten.

Wevers

Wevers doet in Roemenië alleen mee op de balk. De 25-jarige turnster, die pas in januari weer serieus ging trainen, maakte een degelijke indruk met slechts één wiebel op de balk en een pas naar voren na de afsprong.

De turnster uit Oldenzaal pakte nog nooit een EK-medaille op haar favoriete toestel. Naast olympisch goud bezit ze een zilveren plak van de WK in 2015 in Glasgow.

Wevers turnde een oefening met een moeilijkheidsgraad (D-score) van 5,9 en zag verbeterpuntjes. "Ik stond niet heel lekker op de balk. Het kan altijd wel wat beter. Er waren hier en daar bovendien wat compensatiestukjes", zei ze bij Sports2Visuals. In de finale wil ze haar D-score uitbreiden naar 6,5. "Dat zal een van de hoogsten zijn."

De mannen werkten woensdag al de kwalificatie af. Met Bart Deurloo en Casimir Schmidt wisten twee Nederlanders de meerkampfinale van vrijdag te halen.