AMSTERDAM - Brazilië heeft maandag in Groep C met enige moeite Turkije van zich afgeschud. De Brazilianen bogen in het Munsu Stadion in Ulsan (Zuid-Korea) een achterstand om in winst: 2-1. Hasan Sas opende kort voor rust de score, Ronaldo en Rivaldo (penalty) na de pauze.
Munsu Stadion

Vrijwel vanaf de aftrap domineerde Brazilië het spel. De lichtvoetige Ronaldinho (schot/vrije trap) en beweeglijke Ronaldo (schot) bezorgden de Turkse defensie overwerk. De verliezend WK-finalist van 1998 faalde echter in de afwerking. De schoten misten vaak scherpte of waren simpelweg te slap ingeschoten.

De Turken moesten het vooral van de momenten hebben. Zo kreeg de ploeg van Senol Gunes in de 18de minuut een doelpunt bijna in de schoot geworpen. Een mislukte vrijetrap-variant van Hakan Unsal over verschillende schijven verraste keeper Marcos bijna. De bal zeilde net over het doel. Buiten de 'speldenprik' van Tugay Kerimoglu (vlak afstandschot vanaf de tweede lijn) na ruim een half uur spelen, was Turkije niet bijzonder gevaarlijk.

Kansen

De Braziliaanse scoringskansen namen in aantal en omvang toe in de slotfase van de eerste helft. Turkije werd meer en meer vastgezet op de eigen helft. Rivaldo was in de 39ste minuut zeer dicht bij het openingsdoelpunt. Uit een voorzet van Ronaldo had de Barcelona-spits de hoek voor het uitkiezen. Rivaldo kopte echter recht in de handen van de goed opgestelde Rustu. Ook Rivaldo's afstandschot, de 'kogel' van Roberto Carlos en de solo-actie van Ronaldinho werden gekeerd.

Uitbraak

Het gretige aanvalspel van Brazilië gaf Turkije de ruimte om te combineren. Met succes; in blessuretijd van de eerste 45 minuten volgde een 'dodelijke' combinatie aan Turkse zijde. Een venijnig en slim uitgevoerde combinatie via Bastürk op Hasan Sas door het hart van de Braziliaanse verdediging, liet keeper Marcos kansloos. Sas schoot de bal van dichtbij onhoudbaar binnen: 1-0.

Ronaldo

Na de pauze drongen de Brazilianen onder leiding van Ronaldo de Turken verder terug. Vele opgelegde scoringskansen volgden, maar bleven tot de 50ste minuut onbenut. Een voorzet over rechts van Rivaldo werd technisch zeer bekwaam afgerond door Ronaldo. Zwevend en met een uitgestrekt been tikte de voormalige spits van PSV de 1-1 binnen.

Een tweede Braziliaanse treffer van Rivaldo werd tien minuten later wegens buitenspel afgekeurd. Het verloop van de wedstrijd leverde nauwelijks een ander spelbeeld op. Turkije gaf Brazilië de ruimte om gevaarlijk op te komen. Een uitbraakpoging van Luizao bezegelde echter het lot van Turkije. Luizao werd met nog tien minuten op de klok voor de doelmond gevloerd. Vanaf de strafschopstip stelde Rivaldo uiteindelijk toch nog de zege veilig.

Rivaldo

Rivaldo speelde later nog een negatieve hoofdrol. De matchwinner maakte zich belachelijk door een sterk staaltje comedia dell'arte op te voeren. Rivaldo smeerde Hakan Unsal op een ongekende manier zijn tweede gele kaart aan. De Braziliaan greep naar zijn hoofd toen de Turk de bal (ietwat hard) naar hem toe schopte en bleef kermend bij de cornervlag op de grond liggen.