RIJSWIJK - Via benefietwedstrijden en donaties probeert de sportwereld de slachtoffers van de zeebeving in Azië te helpen. Tennissers, voetballers, cricketers, allemaal trachten ze zo veel mogelijk geld bijeen te krijgen om de getroffenen te steunen.

De wereld is geschokt door deze verschrikkelijke catastrofe'', zei IOC-voorzitter Jacques Rogge. "De hele olympische familie staat er bij stil en deelt in het verdriet.''

De initiatieven in de sportwereld zijn talrijk. Een greep: tennisster Maria Sjarapova doneerde 10.000 euro aan Thailand, haar mannelijke collega's Federder, Hewitt en Roddick veilen een racket voor het goede doel, de spelersvakbond ATP schonk 25.000 euro, FC Groningen, Veendam en NEC doneren de opbrengst van een wedstrijd.

PSV zint op een manier om te kunnen bijdragen, waarschijnlijk zal dat gebeuren tijdens een trainingskamp in de Verenigde Arabische Emiraten. Ajax verdubbelde het bedrag van 500 euro dat de supporters hadden ingezameld. Een groot aantal Nederlandse ijsbanen geeft na de eerste week van het nieuwe jaar 10 eurocent per bezoekende recreant aan giro 555.

De opbrengst van het oefenduel van vrijdag tussen Sparta en AZ gaat naar de slachtoffers van de ramp in Zuid-Oost Azië. Dat heeft een vertegenwoordiger van de Rotterdamse club maandag bekendgemaakt.

Het duel tussen de koplopers van de eerste divisie en eredivisie (aanvang 19.30 uur) wordt gespeeld op het Kasteel. Kaarten kosten 5 euro. Eerder werd al bekend dat FC Groningen en Veendam elkaar woensdag treffen in een benefietduel.

Ook MVV en Willem II spelen een oefenwedstrijd waarvan de opbrengst is bestemd voor de slachtoffers van de zeebeving. Deze wedstrijd wordt vrijdagavond gespeeld in Maastricht (19.30 uur).

Vanuit het buitenland zijn er talloze initiatieven. Zo wil de Portugese voetbalbond een benefietduel organiseren tussen Portugal en een team van spelers uit de getroffen landen. In Pakistan heeft de nationale cricketbond een benefietwedstrijd aangekondigd. Cricket is de populairste sport op Sri Lanka, het zwaar getroffen eiland.

Dakar

Bij de Dakar Rally, begonnen op 31 december, hebben de deelnemers een inzamelingsactie opgezet. Twee beroemde Duitse autocoureurs lieten eveneens van zich horen. Michael en Ralf Schumacher betuigden hun medeleven en stortten geld voor de slachtoffers. "Bij zo'n ramp is dat vanzelfsprekend'', aldus Michael, zevenvoudig wereldkampioen in de Formule 1. De sportwereld ligt rond de jaarwisseling grotendeels stil.

Vooral uit de sporttakken waarin wel evenementen plaatsvinden, komen berichten over inzamelingsacties. Zo is er wereldwijd bij de diverse sylvesterlopen veel geld opgehaald. En ook bij de Vierschansentoernee dacht men aan de ramp.

"Natuurlijk zullen we bijdragen'', zei de Duitse bondscoach Peter Rohwein. Wat hij en zijn skispringers precies doen, liet hij in het midden. "Zoiets moet uit het hart komen. Dergelijke zaken zijn niet bedoeld om je eigen imago op te poetsen.''