Michele Scarponi heeft maandag de openingsrit in de Ronde van de Alpen gewonnen. De 37-jarige Italiaan was in een etappe over 142 kilometer van Kufstein naar Innsbruck de snelste in een eindsprint bergop.

De Brit Geraint Thomas eindigde op vier seconden als tweede en de Fransman Thibaut Pinot werd op zes seconden derde.

Scarponi bezorgde zijn ploeg Astana de eerste overwinning van het seizoen. Hij is logischerwijs ook de eerste leider in de Ronde van de Alpen.

Scarponi is in mei tijdens de Giro d'Italia de kopman van Astana. Hij vervangt Fabio Aru, die vanwege een knieblessure de honderdste editie van de Italiaanse wielerronde moet laten schieten.

Ontsnapping

In de openingsrit werd gekleurd door een ontsnapping van Matthias Krizek, Iuri Filosi en Francesco Gavazzi. Aan de voet van de drie kilometer lange slotklim werd Filosi als laatste van het trio ingerekend door het peloton.

Op anderhalve kilometer van de finish versnelde Thomas en kreeg gezelschap van Scarponi, Domenico Pozzovivo en Mattia Cattaneo. Even later sloten ook Pinot, Davide Formolo en Dario Cataldo aan.

Pozzovivo trok de sprint bergop aan, waarna Scarponi zijn landgenoot passeerde en als eerste over de finish in Innsbruck kwam.

De Ronde van de Alpen werd tot vorig jaar de Ronde van Trentino genoemd. Mikel Landa schreef de koers in de Noord-Italiaanse regio afgelopen seizoen op zijn naam.

De Ronde van de Alpen telt in totaal vijf etappes en duurt tot en met vrijdag.