AMSTERDAM - Mexico en Kroatië zijn het wereldkampioenschap weinig sprankelend begonnen. In het redelijk gevuld Big Swan Stadion van Niigata wonnen de Mexicanen met 1-0. Cuauhtemoc Blanco scoorde in de tweede helft uit een strafschop.
wereldkampioenschap
Big Swan Stadion

Beide teams uit Groep G brachten de eerste helft weinig sprankelend voetbal op de mat. Het publiek werd 'getrakteerd' op een opeenvolging van mislukte aanvallen. Mexico dat vanaf de aftrap een licht overwicht had, zocht halverwege het eerste bedrijf vaker het doel van keeper Stipe Pletikosa op.

De eerste reële mogelijkheid om de score te openen kreeg Blanco na zo'n 25 minuten. De aanvaller van Valladolid kopte uit een corner de bal tegen de vuisten van de Kroatische doelman. Een paar minuten later had Jared Borgetti de openingsgoal op zijn sloffen. Een mislukt schot van middenvelder Ramon Morales kreeg Borgetti plotseling voor zijn voeten. De spits van het Mexicaanse Santos Laguna schrok van de opgelegde kans en schoot ver naast.

Soldo

Kroatië, de nummer drie van het vorige wereldkampioenschap, kwam scherp uit de kleedkamers. In de eerste minuut na rust had Zvonimir Soldo uit een voorzet de Kroaten aan de leiding kunnen zetten. Een goede reflex op de doellijn van Oscar Perez voorkwam erger.

Het duel zakte daarna gauw in naar het belabberde niveau van de eerste 45 minuten. Veel balverlies, kleine overtredingen en mislukte aanvallen wisselden elkaar in hoog tempo af. Tot de 58ste minuut. Een perfect uitgevoerd een-tweetje tussen het Mexicaans aanvalskoppel Borgetti en Blanco leek de score open te breken. Boris Zivkovic trok echter aan de noodrem en schoffelde Blanco onderuit.

Rood

De Kroatische verdediger moest het met rood bekopen. De 29-jarige Blanco voerde het buitenkansje vanaf de stip foutloos uit: 1-0. De ploeg van Javier Aguirre kreeg daarna - geholpen door de Kroatische uitsluiting - meer kansen in het doelgebied van Pletikosa, maar verzilverd werden ze niet.

Jozic

Bondscoach Mirko Jozic zag zijn 'veteranenelftal' verder terugzakken. Mede door eigen toedoen. Aanvallende ideeën had Jozic niet met zijn wissels tegen het eind van de wedstrijd.

De coach haalde in de 65ste mimuut de 34-jarige aanvaller Davor Suker (1860 München) van het veld voor de 29-jarige verdediger Daniel Saric (Panathinaikos). In de 68ste minuut wisselde hij aanvaller Alen Boksic (32) voor controlerende middenvelder Mario Stanic (30). Met uitzondering van een Kroatisch schot in het zijnet, bleef het in de slotfaswe rustig voor keeper Perez.