Het nieuwe parcours in de Amstel Gold Race is in de ogen van koersdirecteur Leo van Vliet een succes gebleken. Hij zag zondag hoe de finale van de koers al op zo'n 45 kilometer van de streep op gang schoot.

"Het is precies gegaan zoals ik het in mijn hoofd had", zei Van Vliet tevreden. Philippe Gilbert won de enige Nederlandse wielerklassieker voor de vierde keer, maar deze keer kon hij het verschil niet maken op zijn geliefde Cauberg. 

De bekende beklimming ontbrak nu in de slotkilometers. Die wijziging was bedoeld om tot een aantrekkelijker koersverloop te komen. 

Gilbert won twee keer bovenop de Cauberg (2010, 2011) en in 2014 in Vilt, een kleine 2 kilometer na de top van de befaamde Nederlandse wielerberg. Dit keer werd de Cauberg voor het laatst zo'n 20 kilometer voor de finish beklommen.

Van der Breggen

"Je moet af en toe iets veranderen in een koers, anders weten de ploegen ook precies hoe ze het aan moeten pakken'', aldus Van Vliet, die ook de vrouwenkoers na veertien jaar deed terugkeren. Olympisch kampioene Anna van der Breggen won. 

"Ik heb flink moeten lobbyen om de vrouwenkoers terug te krijgen. Het plaatje klopte met Anna als winnares helemaal."

Bij de mannen speelden de Nederlanders geen rol van betekenis. Sebastian Langeveld deed het met zijn 21e plaats nog het beste.