PARIJS - Lleyton Hewitt liet zich in Parijs niet door Sjeng Schalken verrassen. Maar de Australische nummer één van de wereld bleek op het Franse gravel toch niet ongenaakbaar. In de vierde ronde was hij niet opgewassen tegen de Argentijn Guillermo Canas: -6 6-7 4-6 3-6.

Behalve Hewitt verloor
Roland Garros

Hewitt vocht zoals altijd tot het uiterste. Hij won de eerste set in tiebreak. In het tweede bedrijf was opnieuw een verlenging nodig. Canas pakte de winst uiteindelijk met 15-13. Na dit verlies was het verzet van Hewitt gebroken. Hij probeerde zichzelf nog wel op te peppen en putte moed uit elke goede actie, maar moest uiteindelijk na vier uur toch buigen voor gravelspecialist Canas.

Hewitt onder de indruk

"Ik had het gevoel tegen een muur te moeten slaan. Zoals hij tegen mij tenniste, maakt hij in Parijs een goede kans. Hij wordt beter en beter in elke partij die hij speelt", was Hewitt onder de indruk van het spel van Canas.

Na de ingreep aan zijn heup keerde Kuerten in april terug op de baan. Nadat hij de eerste drie ronden had overleefd, gaf hij de Franse tennisliefhebbers hoop op een goed resultaat. Maar tegen Costa had hij nooit echt uitzicht op een overwinning.

Kansloos

Haas raakte gefrustreerd door zijn eigen spel en dat van zijn opponent Pavel. Hij verloor de eerste set kansloos met 6-1. De Duitser, die uiteindelijk 92 afzwaaiers produceerde, leek zich daarna wel te herstellen, maar moest de tweede set in de tiebreak opnieuw aan de Roemeen laten. Zijn woede-uitbarstingen leverde hem uiteindelijk twee waarschuwingen op. "Ik heb me dood geërgerd aan mijn eigen spel. Ik had graag de kwartfinales gehaald, maar het zat er gewoon niet in vandaag."

Bij de vrouwen verdween Amelie Mauresmo uit het toernooi. De Française verloor met 2-6 6-2 4-6 van de Argentijnse Paola Suarez. Het Franse publiek zal het nu moeten doen met Mary Pierce. De winnares van 2000 wordt in Parijs nooit echt als thuisspeler beschouwd omdat ze in Amerika woont, maar oogst na een lange periode van blessureleed bewondering met een plaats bij de laatste acht. Ze gunde de als negende geplaatste Italiaanse Farina Elia slechts drie games.

De andere favorieten maakten geen fouten. Serena Williams moest tegen de Russische Vera Zvonareva de eerste set afstaan, maar zette de partij daarna met duidelijk cijfers naar haar hand: 6-0 6-1. Zus Venus kende weinig moeite met Chanda Rubin. Binnen het uur ontdeed ze zich met 6-3 6-2 van haar landgenote, die wegens een knieblessure pas haar vierde toernooi van dit jaar speelde. In de kwartfinales wacht Williams met Monica Seles opnieuw een Amerikaanse.

Seles, die won van de Slowaakse Daniela Hantuchova (6-4 7-5), en Williams ontmoetten elkaar eerder dit jaar in de Australian Open. Seles behaalde toen haar eerste zege op Williams. "Ik zal zeker beter moeten spelen dan in Melbourne. Monica gaat voor elke bal. Het zal opnieuw een zware wedstrijd worden."

Clarisa Fernandez blijft verrassen in Parijs. Na haar winst op de Belgische Kim Clijsters schakelde de nummer 87 van de wereld in de vierde ronde ook de Russische Elena Dementieva uit en haalde ze als eerste Argentijnse sinds Gabriela Sabatini in 1995 de laatste acht.

/SPORTSeles en Williams bereiken kwartfinale Roland Garros