De tuchtcommissie van de UEFA heeft vrijdag een strafzaak geopend tegen Olympique Lyon en Besiktas na de rellen in de eerste ontmoeting tussen beide ploegen in de kwartfinales van de Europa League.

Donderdag braken er bij de heenwedstrijd in Frankrijk rellen uit op de tribune. Supporters van beide clubs raakten slaags met elkaar en gooiden met vuurwerk, waarna honderden fans het veld op vluchtten.

Vijf agenten en twee fans raakten gewond en twaalf mensen werden gearresteerd. De aftrap van de wedstrijd werd met drie kwartier uitgesteld.

Ook tijdens het duel bleef het rumoerig. Zo renden een paar fans van Lyon het veld op nadat hun ploeg in de slotfase een achterstand had omgezet in een voorsprong van 2-1.

Aanklachten

De UEFA stelde vrijdag een stevige lijst aanklachten tegen beide clubs op. Zo wordt Lyon onder meer verweten dat de fans niet beter uit elkaar gehouden zijn.

Een datum voor de hoorzitting is nog niet gevonden. Beide clubs moeten vrezen voor een flinke straf.

Lyon vreest voor een onrustige situatie bij de return in Istanbul en riep de UEFA op actie te ondernemen. De Franse club reist volgende week daarom mogelijk zonder fans naar Turkije.

Lyon won de heenwedstrijd met 2-1. Ryan Babel maakte het enige doelpunt voor Besiktas. Volgende week donderdag staat de return in Istanbul op het programma.

Bekijk het programma in de Europa League