MILAAN - Paolo Savoldelli was er niet bij toen Carmine Castellano aan de vooravond van de start van de 85e Ronde van Italië in Groningen drie favorieten voor de eindzege presenteerde. De koersdirecteur was optimistisch na de schandaalronde van vorig jaar, maar wist op dat moment niet dat hij met aanstaande zwarte schapen aan tafel zat.
Ronde van Italië

Stefano Garzelli en Gilberto Simoni verdwenen op beschuldiging van doping uit de ronde, Francesco Casagrande wegens een gevaarlijke manoeuvre. Outsider Savoldelli hield met de eindzege het Italiaanse wielrennen nog enigszins op de been.

Invallen

De Ronde van Italië stond een jaar na de door politie-invallen besmeurde editie opnieuw bol van de schandalen die het wielrennen naar de achtergrond verdrongen. Nog voor de start van de zesde etappe werd bekend dat rozetruidrager Garzelli was betrapt op het gebruik van probenecide, een vochtafdrijvend middel dat dopegebruik kan maskeren.

De winnaar van de Giro van 2000 reed nog enkele dagen verontwaardigd rond maar werd na een eveneens positieve contra-expertise naar huis gestuurd.

Tandartsbehandeling

Castellano was bedroefd en kreeg niet veel later een nieuwe klap met de cocaïneaffaire rond Gilberto Simoni. Bij de winnaar van vorig jaar waren bij een controle nog voor de Giro sporen van dat stimulerende middel gevonden. Simoni gaf de schuld aan een tandartsbehandeling, bleef zelfs nog enkele dagen in koers maar werd uiteindelijk door de ploegleiding van Saeco van de fiets geplukt.

Het tandartsverhaal werd onderuit gehaald toen later bleek dat Simoni na de negende rit opnieuw sporen van cocaïnegebruik vertoond had.

Casagrande

Francesco Casagrande moest de ronde, gehuld in de bergtrui, verlaten nog voor de voet van de Dolomieten was bereikt. De kopman van Fassa Bortolo kwam in een sprint om de bergprijs hardhandig in contact met de Colombiaan John Freddy Garcia en kreeg de schuld voor dat ongeval. Ook Casagrande was zich van geen kwaad bewust.

Bleven over subtoppers als Tyler Hamilton, Cadel Evans, Pietro Caucchioli, Dario Frigo en Paolo Savoldelli, die er desondanks een fascinerende slotweek van maakten.

Savoldelli

Savoldelli, al eens tweede in 1999 achter Gotti nadat gedoodverfd winnaar Pantani kort voor het einde met een te hoge hematocrietwaarde de Giro had moeten verlaten, sloeg zijn slag in de tweede Dolomietenrit. Op de Passo Coe vielen Frigo en Evans door de mand en moest Hamilton, gevreesd in de laatste tijdrit, tijd toegeven.

Concurrent Hamilton

De race tegen de klok werd zaterdag minder spannend dan verwacht. Specialist Hamilton moest in ruim 42 kilometer 1 minuut en 28 seconden goed maken op Savoldelli, maar verloor zelfs nog veertien seconden. De magie van het roze ("een droom van iedere Italiaanse jongen") had de 29-jarige renner van het kleine Index-Alexia de kracht gegeven achter de Spanjaard Gonzalez Jimenez en de Oekraïener Gontsjar de derde tijd neer te zetten.

De knappe prestatie deed de tifosi de ellende rond de gevallen vedetten voor even vergeten. Net zoals de ritzege van Mario Cipollini zondag, zijn zesde in deze Giro, met gejuich kon worden ontvangen.

'De Valk'

Salvoldelli, de Valk genoemd wegens zijn spectaculaire dalerscapaciteiten, toonde zich de compleetste van de overgebleven renners. "Maar ik ben geen Indurain of Armstrong", bleef Savoldelli realistisch en bescheiden. "Ik ken Lance goed. Hij is exceptioneel getalenteerd en ook zeer overtuigd van zichzelf. Ik ben een goede coureur, maar alleen als alles meezit."

Wegvallen topfavorieten

Het wegvallen van het trio topfavorieten maakte in ieder geval de weg vrij voor de grootste zege uit zijn loopbaan. "Het is spijtig wat er de afgelopen weken is gebeurd, maar ik heb genoten van deze Giro. Problemen zijn er helaas in elke sport, maar ook in het dagelijkse leven: bedrijven krijgen de belastingdienst op hun dak, slagers de keuringsdienst van waren. Ik kan alleen zeggen dat ik 85 jaar wil worden, in een goede gezondheid."

/DOSSIERGiro d'Italia