KWANGJU - De heersers van het clubvoetbal mogen voorlopig nog even blijven dromen over successen met de nationale ploeg. Met een verdiende overwinning op het zwakke Slovenië (3-1) nam Spanje zondag een voorschot op deelname aan de tweede ronde van de zeventiende editie van het wereldkampioenschap.
wereldkampioenschap

De zege in het Zuid-Koreaanse Kwangju zorgde voor enorme opluchting bij de meegereisde supporters en thuisblijvers. Op basis van de beschikbare spelers mag het niet vreemd heten als Spanje in een groep met Paraguay, Zuid-Afrika en Slovenië het verblijf op het WK gaat rekken. Het verleden vertelt echter een ander verhaal.

Eenmaal gehuld in het rood en geel van de landenploeg verworden de uitstekende clubvoetballers van Spanje vaak tot machteloze spelers die tot alles in staat zijn behalve vaak winnen. Tien optredens op mondiaal niveau leverden niet meer op dan een vierde plaats. Dat resultaat stamt alweer uit 1950. Recenter zijn de verloren kwartfinales in 1986 en 1994.

Erkenning

De landenploeg van Spanje hunkert naar internationale erkenning. De hoop is vooral gevestigd op bondscoach Camacho en sterspeler Raul. De voormalige verdediger (81 interlands) en aanvaller stelden niet teleur.

Spanje presenteerde zich tegen Slovenië als een technisch vaardige ploeg die achterin weinig weggeeft en geduldig wacht op een mogelijkheid. Raul onderstreepte zijn status als topschutter met de openingstreffer, alweer z'n 26e doelpunt in 52 interlands.

Combinatievoetbal

Slovenië had 82 minuten lang geen antwoord op het verzorgde combinatievoetbal van Spanje. Valeron verdubbelde in de 74e minuut de marge. Doelman Casillas had op dat moment nog geen serieuze doelpoging onschadelijk hoeven maken. Hij was in de 82e minuut echter kansloos op een schot van invaller Cimirolic.

Spanje raakte niet in de war van het onverwachte tegendoelpunt en bleef goed combineren. Het leverde in de 88e minuut een strafschop op. Vanaf elf meter versterkte routinier Hierro het gevoel dat het dit WK wel gaat lukken.