AMSTERDAM - Een domme actie van doelman Ricardo Tavarelli, heeft Paraguay zondag in Groep B de winst gekost. De Zuid-Amerikaanse equipe van bondscoach Cesare Maldini speelde op het WK met 2-2 gelijk tegen Zuid-Afrika. Paraguay speelt vrijdag 7 juni tegen Spanje.
Paraguay
WK

Één minuut voor reguliere speeltijd leek Paraguay de volle buit te pakken. Onnodig uitkomen van keeper Tavarelli gooide echter roet in het eten. De Paraguyaanse doelverdediger vloerde aan de rand van het zestienmetergebied de Zuid-Afrikaan Zuma. Scheidsrechter Lubos Michel was onverbiddelijk en wees naar de stip. Middenvelder Quinton Fortune (Manchester United) faalde niet en schoot de bal hard in de touwen: 2-2.

Voorzichtig

Zuid-Afrika en Paraguay begonnen in het Busan Asiad Stadium in Busan (Zuid-Korea) vrij voorzichtig aan hun eerste optreden op het WK in Japan en Zuid-Korea. Het spel speelde zich de eerste twintig minuten vooral af op het middenveld. Beide ploegen gaven elkaar ook de ruimte. Zo mocht McBeth Sibaya vanaf een meter of twintig van het Paraguayaanse doel, ongehinderd schieten op doelman Ricardo Tavarelli. Het schot miste op één meter na het doel.

Arce

Aan Paraguaanse zijde zorgden vooral Chiqui Arce en Roque Santa Cruz voor enige dreiging. De eerste keer dat keeper André Arendse echt getest werd was in de 9de minuut. Vrijetrapspecialist Arce krulde de bal over de muur tegen de vuisten van de wat onzeker ogende Zuid-Afrikaanse doelman.

Steraanvaller Santa Cruz werd vaak goed aangespeeld vanaf het middenveld maar vond in het strafschopgebied geen afspeelpunten. De centrumspits van Bayern München stond vaak op een eilandje in de eerste helft. Bewaakt door twee, soms drie Zuid-Afrikaanse verdedigers.

Santa Cruz

In de 38ste minuut had Santa Cruz een medespeler nodig om te scoren. Een vrije trap van Arce kwam panklaar op het hoofd van de 21-jarige Santa Cruz. De Bayern-spits kopte de bal onhoudbaar achter Arendse in het doel: 1-0. Paraguay leefde door de openingstreffer op. Vooral de flanken en de corners van Arce zorgden voor paniek bij Zuid-Afrika.

In het tweede bedrijf was het weer Paraguay dat aanzette tot een klein offensief. Carlos Gamarra had kort na rust de 2-0 op zijn schoenen. De 31-jarige verdediger schrok van de kans en miste. In de 55ste minuut werd de ijver van Maldini's ploeg beloond. Arce had dit keer niet de hulp nodig van Santa Cruz om zijn schot langs Arendse te krijgen. Via een fraaie krultrap over de tweemansmuur plaatste Arce de bal onhoudbaar in de linkerbovenhoek van het Zuid-Afrikaanse doel (2-0).

Wakker

Zuid-Afrika, dat voor de tweede keer deelneemt aan een WK-eindtoernooi, leek door de 2-0 achterstand wakker geschud. Paraguay hing ook iets te veel achterover en liet Zuid-Afrika opkomen, waardoor doelman Tavarelli behoorlijk aan de bak moest. Doelpogingen van Zuma en ex-Ajacied Benedict McCarthy werden echter niet verzilverd.

Het Paraguyaanse been van Estanislao Struway bood uitkomst. De middenvelder wilde een Zuid-Adfrikaans schot tevergeefs pareren en passeerde in de 63ste minuut ongelukkig zijn doelman en gaf daarmee Bafana Bafana weer hoop: 2-1.

Maldini probeerde de deur naar de 2-2 te sluiten door aanvaller Jorge Campos te wisselen voor middenvelder Gustavo Morinigo. Het gewenste resultaat bleef uit. De tegenzet van Jomo Sono was begrijpelijk aanvallender. De bondscoach van Zuid-Afrika haalde de moegestreden McCarthy van het veld voor 'verse' aanvaller George Koumantarakis.

Hachelijk

De Zuid-Afrikanen stoomden in de slotfase meer en meer op richting Paraguyaans doel. Schoten van Mokoena en Sibaya veroorzaakten hachelijke taferelen in de defensie van Paraguay. Dat de organistie in defensief opzicht dikwijls haperde bij de Zuid-Amerikanen, werd pijnlijk duidelijk in de 89ste minuut.

Keeper Tavarelli kreeg op het de heupen en holde ongecontroleerd naar de rand van zijn strafschopgebied om Zuma af te stoppen. Onreglementair, oordeelde de Slowaakse scheidsrechter Lubos Michel. De penalty die volgde werd verzilverd door Fortune: 2-2.