Alejandro Valverde is eindwinnaar geworden van de Ronde van Baskenland. De 36-jarige Spanjaard werd zaterdag tweede in de afsluitende tijdrit en behield daarmee zijn leidende positie in het algemeen klassement.

De individuele tijdrit over 27,7 kilometer van en naar Eibar werd gewonnen door Primoz Roglic, die in 35 minuten en 58 seconden over de finish kwam. De Sloveen van Lotto-Jumbo bleef Valverde negen seconden voor.

Voor Roglic betekende het zijn tweede dagsucces in de Ronde van Baskenland. Donderdag kwam hij ook als eerste over de finish in de vierde etappe.

Valverde veroverde vrijdag de leiderstrui na zijn zege in de koninginnenrit. Het is de eerste keer in zijn carrière dat de renner van Movistar de Spaanse World Tour-koers op zijn naam schrijft.

Valverde volgt Alberto Contador op als eindwinnaar van de Ronde van Baskenland. De tweevoudig Tourwinnaar eindigde in de tijdrit op 23 seconden als vierde en werd in het klassement met zeventien seconden achterstand tweede.

Eerder dit jaar won Valverde al het eindklassement in de Ronde van Catalonië en de Ruta del Sol. Ook boekte hij drie ritzeges in de Ronde van Catalonië.

Roglic

Jon Izagirre zorgde voor een volledig Spaans eindpodium door op vijftien seconden als derde te eindigen in de tijdrit. Roglic klom dankzij zijn zege in de tijdrit van de 21e naar de vijfde plaats in het klassement.

Romain Bardet en Rigoberto Uran, de nummers twee en drie van het klassement voorafgaand aan de tijdrit, kwamen er zaterdag niet aan te pas. Beide renners waren meer dan twee minuten langzamer dan de tijd van Roglic.

Sam Oomen was op de negentiende plaats de beste Nederlander in de eindrangschikking. De 21-jarige renner van Team Sunweb moest bijna drie minuten toegeven op Valverde.