AMSTERDAM - In het Ulsan Munsu Stadion in Zuid-Korea is Denemarken zaterdag het WK voetbal perfect begonnen. In Groep A wonnen de Denen door treffers van oud-Feyenoorder Jon Dahl Tomasson met 2-1 van Uruguay. Dario Rodriguez scoorde voor de Zuid-Amerikanen.
WK voetbal

In de eerste helft zorgden de Denen voor de meeste opwinding. Een kans voor Tomasson in het strafschofgebied, na een pass van Ebbe Sand (Schalke'04) in de tweede minuut, werd echter gedwarsboomd door een Uruguayaans been.

Ook de solo-actie van Dennis Rommedahl werd niet verzilverd. De vleugelspits van PSV zag zijn diagonaal afstandschot een meter of drie voor het doel van Fabian Carini over de achterlijn verdwijnen.

Recoba

In de achtste minuut deed Uruguay wat terug. Sterspeler Alvaro Recoba krulde de bal fraai met zijn linkervoet langs de Deense muur en rakelings langs keeper Thomas Sörensen en paal. De grootste mogelijkheid om de score te openen kwam van het hoofd van Sand. De Schalke-aanvaller kopte de bal via de grond tegen de doellat.

De tegenstoten van Uruguay beperkten zich tot vrije trappen door Rodriguez en Recoba. Sörensen liet zich echter niet verrassen.

Tomasson

Scoringskansen volgden elkaar aan het slot van de eerste helft snel op doordat beide ploegen elkaar vrij lieten combineren. De best lopende combinatie kwam net voor rust voor de Denen. Tomasson zond met een pass over links Jesper Gronkjaer de diepte in. Gronkjaer (Chelsea) benutte de vrije ruimte optimaal en trakteerde Tomasson op een loepzuivere pass; een puntertje van de ex-Feyenoorder was voldoende om Carini te kloppen (1-0).

Volley

In het tweede bedrijf stonden de Denen nog koud op het veld toen doelman Sörensen de bal al uit het net kon vissen. Een bijzonder fraaie volley van Dario Rodriguez, even buiten de zestien, was onhoudbaar voor de Deense doelman: 1-1.

Het duel veerde door de gelijkmaker niet echt op. Beide ploegen leken tevreden met een gelijkspel en lieten dat blijken in weinig sprankelend voetbal. Bij een gelijke stand zou Uruguay en Denemarken in ieder geval boven Frankrijk in Groep A eindigen. De Fransen verloren vrijdag op de openingsdag van het WK met 1-0 van Senegal.

Ook de verse krachten die coach Morten Olsen en zijn collega Victor Pua op de grasmat brachten, zorgden voor weinig opwinding. Het duel leek rustig naar het einde te kabbelen totdat Tomasson toesloeg. De Zuid-Amerikaanse verdedigers zagen de naar voren geslopen Tomasson in de 83ste minuut over het hoofd. Via de onderkant van de lat kopte deze vervolgens een voorzet van Jörgensen achter Carini.

Stand Groep A