Roda JC heeft ten koste van PEC Zwolle een broodnodige thuiszege geboekt in de Eredivisie. De Limburgers, die gedeeld laatste stonden, versloegen PEC Zwolle door een late goal van Mikhail Rosheuvel met 2-1.

Invaller Beni Badibanga stond aan de basis van de winnende goal in de 89e minuut. De Belg knalde op de lat, waarna de eveneens ingevallen Rosheuvel van dichtbij raak kon koppen.

Roda wipt door de zege over Excelsior heen naar de zestiende plaats, met 26 punten uit 29 wedstrijden. PEC Zwolle blijft steken op plaats twaalf.

PEC mocht zichzelf de nederlaag aanrekenen. De ploeg van Ron Jans kreeg de veel betere kansen en was vlak voor rust op voorsprong gekomen. Youness Mokhtar scoorde nadat hij de bal op een presenteerblaadje aangereikt had gekregen van Ryan Thomas.

Roda had in eerste helft weinig laten zien, maar schoot na rust uit de startblokken. Gyliano van Velzen zorgde in de 48e minuut voor de gelijkmaker door een voorzet van Mohamed El Makrini met zijn rug in het doel te werken.

Kans Menig

Zwolle, waar Queensy Menig in de eerste helf op kolderieke wijze de kans had laten liggen op de 0-1, maakte daarna de meeste aanspraak op de overwinning. De bezoekers kregen kans op kans, maar verzuimden om toe te slaan. Dat deed Rosheuvel vervolgens wel aan de andere kant.

Door de overwinning krijgt trainer Yannis Anastasiou weer wat lucht. De coach stond door een reeks nederlagen onder druk bij Roda, waar technisch directeur Ton Caanen woensdag al het veld moest ruimen.

Bekijk de uitslagen, het programma en de stand in de Eredivisie