
Olympische Spelen NOC*NSF leert van 'stresstest' Zomerspelen Rio de Janeiro
Rio 2016 was een "stresstest", schrijft NOC*NSF in het donderdag verspreide evaluatierapport (pdf), waarin duidelijk wordt wat er voor verbetering vatbaar is.
Volgens de sportkoepel verliep meer dan 80 procent van de operatie vlekkeloos rond de Nederlandse afvaardiging op de Olympische Spelen en Paralympische Spelen van Rio. Maar de impact van de 20 procent die misging - met name de heisa rond het wegsturen van Yuri van Gelder en de zogenoemde 'losersvlucht' - was groter dan verwacht.
Het wegsturen van Van Gelder met slechts een persbericht als toelichting, wordt achteraf als onvoldoende beoordeeld.
"We hebben in Rio de impact die dat in Nederland had onderschat'', erkende algemeen directeur Gerard Dielessen. "Een chef de mision die, zoals vooraf bepaald, zeventien dagen zwijgt, dat kan niet meer."

NOC*NSF-directeur: 'Communicatie rond affaire Van Gelder kon beter'
Werkomstandigheden
Over de sportieve prestaties heeft het rapport niets dan lof. 'Team NL' eindigde met negentien medailles (acht keer goud, zeven keer zilver en viermaal brons) op de elfde plaats van de medaillespiegel. "We kloppen aan de deur van de top tien", aldus Dielessen.
De werkomstandigheden in Brazilië waren wel bijzonder lastig. "Rio 2016 was de slechtst georganiseerde Spelen van de laatste 20 jaar", staat in het rapport.
Hendriks was alles bij elkaar 21 keer in Rio geweest voordat de Spelen begonnen, maar toen de atleten in het olympisch dorp arriveerden, kwamen de plafonds naar beneden en bleek de brandveiligheid minimaal.
Dielessen: "We dachten wel: we hebben zo veel tijd in de voorbereiding gestopt en nu overkomt ons dit. Dat heeft een behoorlijke wissel getrokken op de begeleiding met name. Het zijn inspanningen die je liever niet hebt.''

De mooiste momenten van de Olympische Spelen volgens de sporters
Verbeterpunten
De belangrijkste conclusie van het rapport was al bekend. De nog te benoemen technisch directeur zal in Tokio 2020 niet als chef de mission optreden.
In het rapport staan tal van verbeterpunten waarover met alle betrokkenen gaat worden gesproken. Een verplichte terugvlucht voor uitgeschakelde sporters zal er in Tokio niet zijn, maar de mogelijkheid vervroegd te vertrekken moet blijven.
Verplichte aanwezigheid bij de welkomstceremonie, vrije keuze in het al dan niet bezoeken van de openingsceremonie: het is in de aanloop naar de volgende Spelen allemaal bespreekbaar.