AMSTERDAM - Aleksander Popov ontkent dat hij officieel zijn afscheid als wedstrijdzwemmer heeft aangekondigd. De Franse sportkrant L'Equipe meldde donderdag dat de 33-jarige Rus een punt achter zijn carrière had gezet, maar volgens Popov is die berichtgeving te voorbarig. "L'Equipe loopt op de zaken vooruit", zei Popov tegen het Russische persbureau Itar-Tass.

Popov verklaarde verder dat hij nog geen officiële mededeling had gedaan over zijn toekomst en dat hij dat voorlopig ook niet van plan is. Op de vraag of hij ooit nog in actie komt, zei de Rus: "Ik kan me voorstellen dat ik de rest van mijn leven uitrust."

Popov heerste jarenlang op de 50 en 100 meter vrije slag en werd ook wel de Tsaar van de Sprint genoemd. Hij deed vier keer mee aan de Olympische Spelen en won vier gouden en vijf zilveren medailles. Op wereldkampioenschappen was hij goed voor zes gouden, vier zilveren en één bronzen plak. Zijn medailleoogst op Europese kampioenschappen is met 21 keer goud, drie keer zilver en twee keer brons eveneens indrukwekkend te noemen.

Bij de Spelen van Athene viel Popov buiten de prijzen. Op de 50 en 100 meter vrije slag slaagde hij er niet in om zich te plaatsen voor de finale en in de estafette eindigde hij twee keer als vierde