AMSTERDAM - Iedere verdedigende actie kan rekenen op een stevig applaus. Een schot op doel ontlokt zelfs een flink gejuich. Het is echter allemaal niets vergeleken bij de vreugde-uitbarsting als Senegal in de dertigste minuut tegen wereldkampioen Frankrijk 0-1 scoort. De Senegalese gemeenschap op het Mercatorplein in Amsterdam deint op en neer.

De plaatsing van Senegal voor het
WK voetbal

Halverwege de wedstrijd, Senegal staat inmiddels met 0-1 voor, geeft de consul zijn visie. Roskam is uitgesproken partijdig. "Die Fransen zijn veel gemener. De scheidsrechter moet dat bestraffen, maar hij ziet het niet", klaagt hij. Het gezelschap op het Mercatorplein wordt in de pauze vermaakt met djembé-muziek.

Senegalese gemeenschap

De Senegalese gemeenschap telt in Amsterdam een paar honderd leden. "Maar de meesten zijn onbekend", zegt Roskam. "Het is een rustige kolonie. Ik heb niemand in de gevangenis zitten, alleen zo nu en dan een lijk. Als er geen geld is om het lichaam terug te sturen, betaalt het consulaat de begrafenis in Nederland. Omdat de familie vaak toch iets van de overledene wil hebben, knippen we de nagels en sturen die op naar Senegal", vertelt de consul tussendoor.

Als de nationale teams terugkeren uit de kleedkamers zijn de ogen weer strak gericht op het scherm. Naarmate de negentig minuten vorderen, neemt de spanning toe op het Mercatorplein. Na 93 minuten dominerend Frankrijk houdt Senegal stand en is de 0-1 een feit. "Senegal heeft geweldig gespeeld", is de subjectieve conclusie van de consul. Het feestje op het Mercatorplein ging nog enkele uren door.

/SPORTFrankrijk onderuit op WK