ROTTERDAM - Frank Rijkaard keert volgend seizoen niet terug bij Sparta als hoofdcoach. Dat heeft een woordvoerder van de gedegradeerde club vrijdagmiddag bevestigd. "Hij heeft het besluit zelf genomen", zei Cees Gerits, algemeen directeur ad interim.

"Door de degradatie is er iets bij hem geknakt", vervolgde hij. "Rijkaard zag hoog op tegen een seizoen in de eerste divisie. Ook het werken met een veel lagere begroting viel hem heel erg moeilijk."

Bedreiging

De schriftelijke bedreiging van Rijkaard en zijn gezin met de dood, eerder deze maand, heeft eveneens een grote rol gespeeld in de breuk met de Rotterdamse club. "Die brief met een kogel erin heeft bij hem thuis diepe indruk gemaakt. Hij zat er als mens de afgelopen dagen totaal doorheen. Rijkaard heeft zijn beslissing in goed overleg genomen met technisch directeur Dolf Roks."

Het contract van Rijkaard bij Sparta liep tot medio 2003. Wel had hij een clausule op basis waarvan hij tussentijds kon vertrekken bij een aanzienlijke positieverbetering. Rijkaard is een van de kandidaten bij PSV, dat een opvolger zoekt voor de ontslagen Erik Gerets. Vooral de spelers van de Eindhovense club zijn van de voormalige bondscoach gecharmeerd.

Na de beslissende nederlaag in de nacompetitie tegen ADO Den Haag (1-3) benadrukte Rijkaard nog dat hij bij Sparta zou blijven. "Ik heb nog steeds een contract. Wat moet ik nog meer zeggen?"

Het is nog onduidelijk wie Rijkaard, die een seizoen op het Kasteel werkte, bij Sparta opvolgt. De huidige technisch directeur Dolf Roks, die anderhalf jaar geleden als trainer vrijwillig plaatsmaakte voor Willem van Hanegem, is een belangrijke kandidaat. "We zoeken een goede trainer op het niveau van de eerste divisie", zei Gerits. "Roks is een paar geleden in de eredivisie nog als dertiende geëindigd met Sparta. Niet slecht gezien de huidige stand van zaken."

Wat er met assistent-coach Ron van den Berg gaat gebeuren, is nog niet bekend. Hij is in elk geval geen kandidaat om Rijkaard als hoofdcoach te vervangen.

Begroting

Het salaris van Rijkaard drukte zwaar op de begroting bij Sparta. De club maakte vrijdag drastische maatregelen bekend om de financiële noodsituatie het hoofd te bieden. Naar verluidt heeft Sparta een schuld van 5 miljoen euro. Het bestuur brengt de begroting voor het komend seizoen 40 procent terug, tot 4 of 4,5 miljoen euro.

Daartoe vallen gedwongen ontslagen, zowel bij het kantoorpersoneel van de club als bij de spelersgroep. "Het is noodzakelijk, anders krijgen we geen licentie voor het nieuwe seizoen", aldus Gerits, wiens functie eveneens vervalt.

Van acht voetballers met doorlopende contracten is de arbeidsovereenkomst opgezegd. Namen wilde directeur Gerits vrijdag niet noemen. "De betrokkenen en hun zaakwaarnemers zijn deze week door ons op de hoogte gesteld van het aangevraagde ontslag", liet hij weten.

Hoofdsponsor

De positie van hoofdsponsor Goudse Verzekeringen bij Sparta is nog niet duidelijk. Het bedrijf kan door een degradatieclausule onder het huidige contract uit. Gerits bevestigde vrijdag dat de besprekingen over een nieuw contract zeer moeilijk verlopen. De sterk bekritiseerde Kees van den Boer, voorzitter van de raad van commissarissen van Sparta, blijft voorlopig in functie. "Of hij moet ook zelf aangeven dat hij opstapt" gaf Gerits aan.

De interim-directeur maakte vrijdag nog wel bekend dat Sparta per 1 juli met een spelersfonds komt, dat los van de begroting staat. De club heeft volgens Gerits al voor een bedrag van 1,5 miljoen euro aan toezeggingen binnen. Sparta streeft naar een bedrag van 5 miljoen euro.