Marhinde Verkerk mist over ruim twee weken de EK in Warschau. De judoka heeft zich dinsdag vanwege een schouderblessure afgemeld voor het toernooi.

Verkerk liep drie weken geleden een scheurtje in een schouderblad op tijdens de finale van de Grand Slam in Baku. Ze verloor die eindstrijd in de klasse tot 78 kilogram van haar landgenote Guusje Steenhuis.

De 31-jarige Verkerk, wereldkampioene in 2009, kan de komende tijd wel trainen, maar het zal nog ruim een maand duren voordat ze weer in wedstrijden kan uitkomen. "Gelukkig hoef ik niet onder het mes. Ik hoop in mei weer een toernooi te kunnen doen'', zegt Verkerk op haar website.

"Mijn schouders krijgen nu een aangepast programma. Het herstel gaat goed, maar mijn geduld wordt wederom op de proef gest."

Twee jaar geleden pakte de Rotterdamse, die uitkomt in de klasse tot 78 kilogram, goud op de EK in Baku. Hoogtepunt dit jaar moet voor Verkerk de WK in Boedapest worden. Dat toernooi begint op 28 augustus en Verkerk zal op 2 september op de mat staan in de Hongaarse hoofdstad.

Polling

Verkerk is niet enige Nederlandse topper die niet in actie zal komen op de EK van dit jaar. Eerder werd al bekend dat drievoudig olympisch kampioen Kim Polling (tot 70 kilogram) het toernooi in Warschau laat schieten. De 26-jarige Groningse, die tegenwoordig in Italië traint, is nog niet helemaal hersteld van een elleboogblessure.

In totaal gaan er twaalf Nederlandse judoka's naar de EK, vijf mannen en zeven vrouwen.

Mannen: Sam van ’t Westende (tot 73 kilogram), Frank de Wit (tot 81 kilogram), Noël van ’t End (tot 90 kilogram), Michael Korrel (tot 100 kilogram), Roy Meyer (boven de 100 kilogram), 

Vrouwen: Margriet Bergstra (tot 57 kilogram), Sanne Vermeer (tot 63 kilogram), Sanne van Dijke (tot 70 kilogram), Natascha Ausma (tot 70 kilogram), Guusje Steenhuis (tot 78 kilogram), Karen Stevenson (tot 78 kilogram) en Tessie Savelkouls (boven de 78 kilogram).