AMSTERDAM - Christijan Albers heeft eindelijk een stoeltje in de formule-1-racerij. Een droom is vervuld, ook al gaat hij rijden voor de renstal Minardi, die de laatste jaren veruit de minst snelle stal in de hoogste autosportklasse was.

"Dit is het mooiste kerstcadeau dat ik ooit heb gekregen", juichte de 25-jarige coureur uit Laren, "en dat zal het mijn leven lang blijven ook. Hier heb ik zes jaar keihard voor geknokt".

Persconferentie

Teambaas Paul Stoddart van Minardi lanceerde Albers donderdag als zijn eerste coureur voor 2005 tijdens een persconferentie in Amsterdam. De Nederlandse coureur kreeg een teamtrui aangetrokken en in de hal van het hotel stond een bolide uitgestald naast de kerstboom. Het contract tussen renstal en coureur was getekend, maar verder was de rentree van Nederland in de Formule 1 omgeven door een wolk van vraagtekens.

Hoeveel geld had Albers moeten meebrengen? Wie zouden optreden als zijn sponsors? Hoe was alles geregeld? Wie had bemiddeld? Niets van dat alles wilde Albers noch Stoddart meedelen.

Op 27 januari houden zij in Amsterdam een nieuwe persconferentie en dan zullen nadere mededelingen worden gedaan. "Voor het moment wilden we alleen van de geruchtenstroom af of Albers al dan niet voor Minardi gaat rijden. Dat gebeurt. Meer volgt over een maand", zei Stoddart.

"Ik zeg niets, want dit is pas de eerste werkdag voor mijn nieuwe werkgever", voegde de overgelukkige coureur toe.

Trots

Wel wilde hij ingaan op de keuze voor Minardi. "Een nieuwe bolide is in ontwikkeling. Het wordt een totaal andere vergeleken met de laatste jaren. De eerste drie races rijd ik nog in het model 2004 maar vanaf Imola in april wordt het de nieuwe wagen. Minardi is een opstap. In een klein team moet je wat laten zien, ervaring opdoen, kilometers maken en circuits leren kennen. Fisichella en Alonso, die nu grote mannen zijn, begonnen ook bij Minardi. Ik zie er naar uit. Vanaf volgende week ga ik testen. Nu ben ik zó trots."

Op de achtergrond van Albers' eenjarige contract bij Minardi, waarmee hij trouwens DTM-fabriekscoureur bij Mercedes af is, heeft zich veel afgespeeld. Mediatycoon John de Mol zou bemiddeld hebben bij onder meer het afgeven van een bankgarantie door ABN Amro. Albers zou ook gunsten hebben van bedrijven als JVC, MAN en Telfort.

Oogappel

Het afgelopen jaar was hij oogappel van Michel Perridon van Trust uit Dordrecht. Hij sierde na Jos Verstappen, in 2003 de laatste Nederlander in de Formule 1, de gevel van dit bedrijf in computeronderdelen. Perridon/Trust manifesteerde zich donderdag in Amsterdam niet rond Albers, waarschijnlijk omdat er nog een procedure loopt met Verstappen.

Op 27 januari wordt een en ander duidelijker. Een interessant gegeven in de wolk onzekerheden rond Albers/Minardi is ook dat bemiddelaar John de Mol, sinds woensdag eigenaar van de voetbalrechten eredivisie voor het opzetten van zijn tv-zender Nickelodeon, op dezelfde 27e januari zijn tv-programma bekend maakt.

Misschien berust dit puur op toeval, maar dat wilde donderdag ook niemand bevestigen of tegenspreken.