ZEIST - Alsof de Publieke Omroep woensdag een kind heeft verloren. De samenvattingen van het betaald voetbal zijn vanaf volgend seizoen niet te zien bij Studio Sport, maar bij Nickelodeon. Het ene een begrip, het andere voor veel mensen nauwelijks uit te spreken. Treurnis troef bij de NOS en allen die hechtten aan het sentiment.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

"Kennelijk zijn de clubs toe aan iets nieuws. Jammer genoeg komt er een einde aan veertig jaar samenwerking", zei NOS-directeur Gerard Dielessen. "Maar Studio Sport blijft zeker een belangrijke rol spelen in de sportverslaggeving", voegde hij daar monter aan toe.

18-0

John de Mol daarentegen kon zijn lol niet op. Met 18-0, een unaniem besluit, kozen de achttien eredivisieclubs voor De Mols Talpa BV om volgend seizoen hun samenvattingen te kunnen uitzenden. "Ik heb er zin in. Mijn handen jeuken", reageerde de mediaondernemer.

De politiek volgde de verkoop van de uitzendrechten met gemengde gevoelens. Staatssecretaris Medy van der Laan (Media) noemde de uitkomst een klap voor Studio Sport. Maar haar partij D66 noemde de uitkomst een zegen voor de belastingbetaler en hoopt dat het de publieke omroep aanzet tot bezinning na jarenlang teveel bezig te zijn geweest met sport en kijkcijfers. GroenLinks hamert op de journalistiek onafhankelijke verslaggeving van het voetbal, maar vindt ook dat de grens bereikt was aan het uitgeven van publiek geld aan voetbal.

Samenvattingen

Het CDA denkt dat de strijd nog niet gestreden is. De partij verwacht dat De Mol en de NOS opnieuw in conclaaf moeten over de samenvattingen. De NOS zou op basis van het zogeheten voorkeursrecht uit de Mediawet ook recht houden op de samenvattingen. De SP vreest met het verdwijnen van het voetbal voor het voortbestaan van Nederland 2 en de Pvda waarschuwt de publieke omroep niet te vluchten in gemakkelijk amusement om de kijker vast te houden.

Radio

Er was ook nog goed nieuws voor de NOS. Het NOS-programma Langs de lijn behoudt de radiorechten. Verslaggever Andy Houtkamp reageerde: "Ik ben heel blij, maar ik vind het ook terecht. In tegenstelling tot bij de televisie was er bij de radio weinig kennis en know-how bij de andere geïnteresseerde partijen over het uitzenden van voetbalwedstrijden."

RTL

Andere winnaars waren RTL, dat de live-wedstrijd op vrijdagavond en de tweede rechten op de samenvattingen bemachtigde, en Versatel dat de live-wedstrijden bij Canal+ wegkaapte. RTL-man Fons van Westerloo was tevreden. "Wij zijn blij dat we op deze manier het succesvolle RTL 5-programma 'Voetbal Insite' kunnen voortzetten op vrijdag en maandag". Het RTL-programma kijkt met deskundigen vooruit en blikt terug op het voetbalweekeinde.

Versatel

Met het binnenhalen van deze buit schoot de beurskoers van Versatel en daarmee het kapitaal van grootaandeelhouder John de Mol omhoog. Versatel zegt blij te zijn met de woensdag verworven voetbalrechten.

Een woordvoerster zei dat er onafhankelijk is geboden en dat de rechten niet zijn binnengehaald omdat John de Mol grootaandeelhouder van Versatel is. De woordvoerster verklaarde verder te verwachten dat het aantal abonnees van de betaalzender zal toenemen. Over de abonneetarieven valt binnenkort een besluit.

Studio Sport

Het verlies van de rechten op samenvattingen van voetbalwedstrijden uit de eredivisie betekent zeker niet het einde van NOS Studio Sport, aldus G. Dielessen, directeur van de NOS, woensdagavond in Hilversum. Wel gaat de NOS zich de komende periode beraden op de vraag hoe het programma er in de toekomst uit moet gaan zien.

Het huidige uitzendtijdstip van Studio Sport, zondag 19.00 uur, wordt waarschijnlijk veranderd om niet tegenover het voetbal te zitten dat vanaf de nieuwe competitie wordt uitgezonden door Nickelodeon.

Voor de overige sportbonden breken onzekere tijden aan nu Studio Sport het voetbal niet langer zal uitzenden. Hoewel voor hen meer tijd en geld beschikbaar komt bij de NOS, is nog maar de vraag of de omroep dat daar ook in zal steken. Hoe het sportprogramma der sportprogramma's er volgend seizoen zal uitzien is nog niet te zeggen. Anchorman Mart Smeets hield woensdag in zijn woonplaats Haarlem het hoofd koel. "Het is het einde van een tijdperk, maar het water blijft rustig door het Spaarne stromen."