AMSTERDAM - Senegal heeft op de openingsdag van het wereldkampioenschap voetbal voor een sensatie gezorgd. De Afrikaanse formatie van Bruno Metsu klopte in Seoul titelverdediger Frankrijk met 1-0.
Senegal
wereldkampioenschap

Sinds 1974 slaagde een wereldkampioen er pas twee keer in het openingsduel winnend af te sluiten. In 1982 en 1990 ging Argentinië bijvoorbeeld onderuit, tegen respectievelijk België en Kameroen.

Trezeguet

Senegal en Frankrijk begonnen wat rommelig aan het openingsduel van het WK. Veel balverlies aan beide kanten zorgde voor een open en aantrekkelijk duel. Het eerste echte spektakel kwam in de 22ste minuut van de voet van David Trezeguet. De spits van Juventus vuurde de bal langs keeper Tony Sylva. De paal stond echter in de weg om de score voor de Fransen te openen.

Tegenstoot

De tegenstoot van WK-debutant Senegal volgde een paar minuten later. Via een uitbraak over links schoot Elhadji Diouf de bal strak richting het doel van Fabien Barthez. De Franse defensie kreeg geen grip op de bal. In de kluts die volgde verzilverde Pape Bouba Diop al zittend het buitenkansje: 0-1.

Het fysiek sterke Senegal hield zich in de eerste helft vrij eenvoudig staande tegen de regerend wereldkampioen. Vrije trappen en corners van Djorkaeff en Petit verontrustten de Senegalezen niet.

Na rust kwamen de Fransen met een andere opdracht het veld op. Frankrijk probeerde meermaals via de lucht de Senegalese verdediging te breken. Tevergeefs, passes van onder meer de 'veteranen' Frank Leboeuf (Olympique Marseille) en Marcel Dessailly (Chelsea) kwamen niet aan bij Henry en Trezeguet.

Senegal kreeg in de 64ste minuut zelfs de mogelijkheid om de score te verdubbelen via een gevaarlijke uitbraak over links. Het schot van Khalilou Fadiga stierf echter in schoonheid op de bovenkant van de lat.

De grootste kans op de gelijkmaker kwam voor de Fransen in de negentigste minuut. Een slim passje van invaller Djibril Cissé zette Henry alleen voor keeper Sylva. De doelpoging van Arsenal-aanvaller Henry stuitte op de vuisten van Sylva.

/SPORTWK voetbal van start