Coryn Rivera heeft zondag de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen gewonnen. De 24-jarige Amerikaanse was na ruim 153 kilometer van en naar Oudenaarde de sterkste in de sprint van een groep van negentien rensters.

Rivera bleef in de sprint de Australische Gracie Elvin voor. Chantal Blaak was op de derde plaats de beste Nederlandse.

Annemiek van Vleuten, die de Ronde van Vlaanderen in 2011 op haar naam schreef, kwam als vierde over de finish. Janneke Ensing eindigde als negende.

Van Vleuten maakte in de finale samen met olympisch kampioene Anna van der Breggen, de Poolse Katarzyna Niewiadoma en de Italiaanse Elisa Longo Borghini deel uit van een kopgroep.

Het kwartet werd in de laatste kilometer ingerekend door een achtervolgende groep met onder anderen Blaak, Ensing, oud-winnares Ellen van Dijk en Amy Pieters. In de sprint bleef Rivera de concurrentie net voor.

Vos

Marianne Vos liet de Ronde van Vlaanderen schieten. De drievoudig wereldkampioene ging niet van start omdat ze met fysieke problemen kampt.

Rivera volgt Elizabeth Deignan op als winnares van de Ronde van Vlaanderen. De renster van Team Sunweb won vorige maand ook de Trofeo Alfredo Binda.

De vrouwen reden voor een groot deel over het parcours waar de mannen zondag ook over koersen. De Ronde van Vlaanderen was de vijfde wedstrijd uit de WorldTour van dit seizoen.