ZEIST - Teleurgesteld, maar nuchter gaf chef voetbal Arno Vermeulen woensdag in Zeist namens Studio Sport een eerste reactie op het verlies van de eerste rechten van de eredivisiesamenvattingen aan John de Mol. "Dit is geen overval, met dit scenario hielden we vooraf rekening."

Vermeulen vindt de huidige situatie heel anders dan acht jaar geleden, toen Sport7 de rechten wegkaapte. "Nu zagen we het aankomen, dat was destijds een heel ander verhaal", aldus Vermeulen. Destijds kreeg de NOS de rechten overigens snel weer terug vanwege het faillissement van Sport7.

Zwarte dag

"Het hart is uit Studio Sport getrokken." Commentator Evert ten Napel van Studio Sport beleefde woensdag in Zeist een zwarte dag, waarop de NOS de samenvattingrechten van de eredivisie aan John de Mol verloor. "Het hoofdgerecht is van tafel", somberde Ten Napel (60).

NOS-man

Sinds 1982 is Ten Napel als commentator verbonden aan Studio Sport. "De clubs hebben duidelijk voor het geld gekozen", aldus Ten Napel. "En van geld win je het nooit, dat bestaat niet. Er gaat veel veranderen bij ons, maar ik neem aan dat de NOS hiervoor wel een noodplan heeft. Dit hadden ze kunnen zien aankomen." Of Ten Napel Studio Sport trouw blijft, kan hij niet garanderen. "Ik ben een NOS-man in hart en nieren. Maar ik heb ook geleerd om nooit 'nooit' te zeggen."

Mart Smeets heeft net de ogen open. Hij keerde woensdag terug in Nederland, na een verblijf in New York. De verkoop van samenvattingen van de eredivisiewedstrijden aan John de Mol doet hem wel pijn, maar is in de ogen van het boegbeeld van Studio Sport een even logisch gevolg van wat er in de wereld allemaal gebeurt.

Vaag

"Geld is belangrijk geworden", constateert Smeets. "Het is het einde van een tijdperk voor Studio Sport, zeker." Over zijn eigen toekomst is Smeets nog vaag. De anchorman van Studio Sport is in vaste dienst. "Ik weet niet wat er gaat gebeuren.

Strijdlustig

In 1996 kwamen we in Hilversum samen en zei Kees Jansma dat we ons strijdlustig moesten opstellen", verwijst hij naar de donkere periode rond het vertrek van de voetbalrechten naar Sport7. "We waren toen weer snel in business. Ik heb geen idee wat de plannen van De Mol zijn. Ik hoor het vandaag allemaal wel. Een ding is zeker. Ik kijk uit op de Spaarne. Ik heb mijn dochter net gezegd: het water blijft rustig door de Spaarne stromen."

Opgetogen

Verslaggever Andy Houtkamp van het radioprogramma Langs de Lijn reageerde in tegenstelling tot Vermeulen opgetogen. "Ik ben heel blij, maar ik vind het ook terecht. In tegenstelling tot bij de televisie was er bij de radio weinig kennis en know-how bij de andere geïnteresseerde partijen over het uitzenden van voetbalwedstrijden. Arrow Rock Radio, de naam zegt het al. Gelukkig verandert er voor ons niet zo veel, maar het is wel heel treurig voor onze tv-collega's."

Klap

Staatssecretaris Van der Laan (Media) noemt de overwinning van John de Mol in de strijd om de voetbalrechten "een klap voor de publieke omroep". Maar ze zegt er ook alle vertrouwen in te hebben dat het de NOS gaat lukken ook zonder voetbal een aantrekkelijk sportprogramma neer te zetten.

De staatssecretaris feliciteert De Mol met zijn overwinning. Ze gaat ervan uit dat ook de zender van De Mol de "hoogwaardige kwaliteit" kan bieden die Studio Sport waarborgde.

Een belangrijk punt voor Van der Laan is dat de kijker op een open net de samenvattingen te zien krijgt, zonder dat er extra voor betaald moet worden.

Het verdwijnen van het voetbal op Nederland 2 heeft niet meteen gevolgen voor het aantal netten, zegt Van der Laan. Ze komt volgend jaar met haar visie op een vernieuwd publiek bestel per 2008. Dat is ook het jaar dat de voetbalrechten aflopen die nu worden verdeeld.