AMSTERDAM - De commerciële atletiekploeg van Troy Douglas heeft nog geen geldschieters en evenmin atleten, maar wel ambitieuze plannen.

Nederlandse finaleplaatsen op de sprintnummers, zowel individueel als estafette, zijn haalbaar op de Olympische Spelen van 2008 in Peking. Dat is de vaste overtuiging van de 42-jarige Douglas, die na Athene zijn atletiekloopbaan beëindigde en zichzelf nu heeft benoemd tot directeur en uithangbord van de nog naamloze ploeg.

Douglas ontvouwde dinsdag in het Olympisch Stadion van Amsterdam zijn plannen. Het bleef bij mooie doelstellingen, concreet heeft hij voorlopig nog niet veel meer dan een management (het bedrijfje Mille Mani) en twee enthousiaste trainers: Wigert Thunnissen en Peter Verlooy.

Voormalig atletiektrainer Henk Kraaijenhof stelt zijn kennis beschikbaar als technisch adviseur.

Aanstormend talent

Douglas wil zijn professionele sprintploeg opbouwen rond de huidige nationale estafetteploegen. "Die atleten hebben de afgelopen drie jaar samen getraind en bewezen dat ze zich kunnen meten met de internationale top. Kijk naar onze derde plaats op de 4x100 meter vorig jaar bij de wereldkampioenschappen in Parijs. Als deze atleten zich volledig op hun sport kunnen richten, komt er nog veel meer moois uit. En ik zie ook genoeg aanstormend talent", zei Douglas.

De tien atleten en atletes uit de twee estafetteteams hebben nog geen contract getekend. "We zijn wel serieus met ze in gesprek", zei Feroz Kadirbaks, de manager van het team. "Alles hangt natuurlijk af van de sponsoring."

Bedrijven

Hij zei met bedrijven in gesprek te zijn, maar kon geen namen noemen. Ook over het benodigde budget was hij schimmig. "Een veelvoud van de anderhalve ton die de atletiekunie KNAU en NOCNSF nu in de sprintploegen steken. De commerciële schaatsploegen dienen zeker als voorbeeld."

Professioneel programma

Met dit verschil dat de KNAU nauw betrokken zal blijven bij het hele gebeuren. Verlooy is bijvoorbeeld technisch coördinator sprint bij de unie, maar werpt zich ook op als tussenpersoon van atleten en ploegleiding. "Drie jaar geleden hebben we de estafetteploegen op de rails gezet. We gaan in feite nu verder werken aan wat we hebben opgebouwd en een professioneel programma op poten zetten. Ik denk echt niet dat we te hoog van de toren blazen", zei Verlooy.

Gouden kans

Douglas bleef erop hameren dat zijn ploeg een gouden kans is voor de sprinters. "Nederlanders durven alleen sportieve risico's te nemen als ze financiële zekerheid hebben. Ik wil ze die zekerheid geven, omdat ik wat wil terugdoen voor de sport, waar ik nog steeds heel veel van houd."

Sprinter Timothy Beck, lid van het olympische kwartet dat in Athene faalde door een foute wissel, reageerde verheugd op de plannen. "Als dit doorgaat, stap ik zo in. Over een half jaar ben ik mijn A-status kwijt en kom ik voor de keuze: een baan zoeken of doorgaan met atletiek. Als Troy sponsors vindt, dan ga ik zeker door tot Peking."