BRUSSEL - Jacques Rogge, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), zet vraagtekens bij de erelijst van de wielrenners Johan Museeuw en Tyler Hamilton. De Belg betreurt het dat de op bloeddoping betrapte Hamilton vrijuit gaat door een fout in het lab.

Hamilton

Hamilton behield hierdoor de olympische titel tijdrijden, die hij in Athene veroverde. "We kunnen Hamilton die medaille niet afpakken, maar je kunt wel twijfels hebben bij zijn carrière", aldus Rogge dinsdag in de Belgische kranten.

Museeuw

"Hetzelfde geldt voor Johan Museeuw. Niemand zal Tyler Hamilton bekijken als de olympisch kampioen tijdrijden. Hij zal een olympisch kampioen blijven die doping gebruikte."

Vragen stellen

Rogge oordeelt hetzelfde over de inmiddels gestopte Johan Museeuw, die na zijn loopbaan een schorsing kreeg wegens betrokkenheid in de dopingzaak rond veearts Landuyt. "Hij is een groot kampioen die veel overwinningen heeft behaald. Die zullen op zijn palmares blijven want hij is nooit betrapt, maar je kunt bij die overwinningen wel vragen stellen."