HILVERSUM - De NOS heeft maandag alle voetbalclubs in de eredivisie een brief gestuurd waarin de publieke omroep uitleg geeft over zijn miljoenenbod op de uitzendrechten.

Dat is twee dagen voor de achttien clubs de zes beschikbare zendpakketten voor radio en televisie toewijzen aan de diverse gegadigden.

Objectieve gronden

"We hadden behoefte om alles nog eens op een rijtje te zetten voor de clubs", zei directeur G. Dielessen dinsdag over de late actie. "De clubs nemen uiteraard een besluit over de biedingen, maar ik vind het van belang dat ze dat op objectieve gronden kunnen doen en niet op basis van een verkeerd beeld dat in de media is ontstaan."

Reuzenbod

Dielessen doelt op de mediaberichten van vorige week waaruit zou blijken dat de clubs al hebben gekozen voor het reuzenbod van media-ondernemer John de Mol.

"Zo zit het nog niet. De clubs hebben zich daar gelukkig ook van gedistantieerd, zo is ons verzekerd door de Eredivisie CV. Toch meenden wij dat het goed is om een helder beeld over ons bod te verschaffen. We noemen niet de bedragen, maar geven wel aan, hoe ons bod tot stand is gekomen."

De Mols mediabedrijf Talpa zou voor een bedrag van ruim 40 miljoen euro hebben geboden op het eerste en tweede uitzendrecht van de samenvattingen van alle eredivisiewedstrijden.

Ook de NOS heeft voor Studio Sport flink op het eerste uitzendrecht van de samenvattingen geboden, naar verluidt 32 miljoen euro. De NOS wil eveneens de vaste wedstrijd op vrijdag rechtstreeks gaan uitzenden en graag de radiorechten voor Langs de Lijn behouden.

Bedenkingen

Talpa heeft zo zijn bedenkingen bij de briefactie van de NOS. "Alle bieders hebben een toelichting kunnen geven aan de speciale mediawerkgroep van de ECV", aldus de woordvoerder van de nieuwe zender van De Mol. "Wij hebben ons dan ook keurig aan die procedure gehouden. Nu worden dan toch de clubs individueel benaderd, maar inmiddels bevreemdt niets mij meer in dit circus van jewelste. Het wordt alleen wel een beetje gènant richting de kijkers."

Grote toernooien

Talpa, de investeringsmaatschappij van John de Mol, heeft ook interesse in de televisierechten voor de grote titeltoernooien als het Europees voetbalkampioenschap in 2008 in Oostenrijk en Zwitserland en het WK in 2010 in Zuid-Afrika. Een woordvoerder heeft dat dinsdag bevestigd.

Het bedrijf is met de NOS al de strijd aangegaan over de samenvattingen van de eredivisiewedstrijden. Woensdag wordt duidelijk wie deze rechten krijgt. "We willen op onze zender op een serieuze manier voetbal gaan uitzenden. Met alleen de samenvattingen van de eredivisie kom je er dan niet", aldus de zegsman. "We hebben in dat kader zeker interesse in het EK in 2008 en het WK in 2010."

De uitzendrechten voor het komende WK in 2006 in Duitsland zijn al in handen van de NOS. De omroep heeft ook interesse voor de volgende titeltoernooien in 2008 en 2010.