RIO DE JANEIRO - Santos is zondag voor de tweede keer in drie jaar Braziliaans voetbalkampioen geworden. De ploeg van succestrainer Vanderlei Luxemburgo won in de laatste wedstrijd van het seizoen met 2-1 van Vasco da Gama.

Ricardinho en Elano scoorden voor Santos, dat in de eindrangschikking drie punten voorsprong heeft op Atletico Paranaense. De nummer twee speelde gelijk tegen Botafogo: 1-1. Flamengo voorkwam degradatie door in het slotduel titelverdediger Cruzeiro met 6-2 de baas te blijven.

Aanvaller Robinho maakte het kampioensfeestje van Santos actief mee. De "opvolger van Pele" ontbrak geruime tijd wegens de ontvoering van zijn moeder. De 43-jarige Marina de Souza werd begin november gekidnapt bij een familiebarbecue en pas vrijdag vrijgelaten.

De rentree van Robinho in het elftal gaf Santos, dat wegens een stadionverbod in Sao Jose do Rio Preto moest spelen, een extra stimulans. De 20-jarige aanvaller, die kan kiezen uit tal van Europese topclubs, maakte het voorbije seizoen 21 doelpunten, evenveel als Deivid. Braziliaans topscorer werd Washington (Paranaense). Hij bracht met de gelijkmaker tegen Botafogo, dat zondag afscheid nam van de 40-jarige Valdo, zijn totaal op 34.