ZÜRICH - FIFA-voorzitter Sepp Blatter wil de 'schandpaal' in de voetbalstadions introduceren. De preses van de wereldvoetbalbond vindt het een goed idee om fans die zich op de tribune schuldig maken aan racisme onder begeleiding naar het veld te halen en in de middencirkel een publieke vernedering te laten ondergaan.

De verbale wraakactie zou moeten gebeuren tijdens een korte onderbreking van de wedstrijd. De boosdoeners dienen tevens een levenslang stadionverbod voor altijd en overal te krijgen.

Blatter deed zijn opvallende opmerking aan de vooravond van een zitting van de tuchtcommissie van de FIFA. Het college spreekt zich maandag uit over de racistische uitingen door voornamelijk Spaanse fans bij de vriendschappelijke interland tussen Spanje en Engeland vorige maand.

Geen voorstander

Blatter toonde zich persoonlijk er geen voorstander van een wedstrijd af te breken op initiatief van spelers die met racisme en/of discriminatie vanaf de tribune zijn geconfronteerd.

Hij vond dat daarvan een gevaarlijke precedentwerking uitgaat. "Beter is het om de daders uit het publiek te halen en hen door de andere toeschouwers te laten uitjouwen.''