HEERENVEEN - "In een roes" was Sven Kramer zondagochtend voor de warming-up de baan opgestapt. Hij voelde dat het niet meer stuk kon, een plaats bij de topvier, en dat gevoel bleek terecht. Dat hij 's middags als Nederlands kampioen allround de baan zou verlaten, had hij echter in de verste verte niet gedacht.

Kramer begon gewoon aan de tien kilometer, de eerste in zijn loopbaan, om straks aan de Europese titelstrijd te mogen meedoen. Hij reed een tijd van 13.20,79, amper drie seconden achter de winnende specialist Bob de Jong. Zijn slotronde van 29,5 was imponerend. Volgens deskundigen is het zeer wel mogelijk dat hij dat nooit meer evenaart.

Thuis

Vroeger had hij, thuis op de bank bij de televisie, niet het geduld om de tien kilometer uit te kijken. Zelfs niet als vader Yep er weer eens eentje reed op zijn vele grote kampioenschappen. "Maar het rijden ging fantastisch", sprak de winnaar naderhand. "Ik ging uit van een stabiele race, waarin ik niets had te verliezen. Aan het eind bleek ik het nodige over te hebben."

Toch stelde trainer Peter Kolder, de coach van Jong Oranje, dat veel meer nog dan de 10.000, de 1500 meter beslissend was voor de sprong die Kramer in alle opzichten maakte. Daar werd hij ineens met 1.48,34 vierde. Kolder: "Tot voor drie weken ging hij dit seizoen niet harder dan 1.54. Daar moest de winst worden geboekt. We zijn deze jaargang ingegaan met het plan Sven op de kortere afstanden wat sterker te krijgen. Die opzet lijkt te slagen."

10 km

Waar het gaat eindigen? Kolder: "Op de 10 kilometer ging Sven weg op 13.35. Het desbetreffende schema hield hij mooi vast. Bovendien had hij de kracht er in de slotronde nog een flinke hap af te halen. Het is een jongen met een geweldig gevoel voor bewegen op de baan. Daar speelt hij mee op de lange afstand. Vooraf had ik er niet opgerekend dat hij naar het EK zou gaan. Tja, misschien wordt hij er nu wel als favoriet gezien."

Persoonlijk record

Kramer verbeterde op de vier afstanden zijn persoonlijk record, reed op de 5 km een wereldrecord junioren en verbeterde bovendien het nationale juniorenpuntenrecord op de grote vierkamp. Samen met Carl Verheijen, Mark Tuitert en Jochem Uytdehaage plaatste hij zich voor de EK, begin januari in Heerenveen. Vergeleken met vorig jaar neemt hij de plaats in van de huidige nummer vijf, Gianni Romme. De andere drie waren er een jaar eerder ook bij op de Europese titelstrijd, gewonnen door Tuitert.

Tot nu toe was Kramer vooral de zoon van .... Hij begon daar genoeg van te krijgen. "Leverde ik ergens een goede prestatie, begon men meteen over mijn vader. Dan dacht ik: Tja, wie heeft er nu eigenlijk gereden. Natuurlijk heb ik veel meegekregen van zijn beleving en ervaring, maar thuis praten we eigenlijk niet zo veel over het schaatsen. Daarvoor heb ik de coach en de begeleidingsstaf van het team. Maar m'n vader is nooit Nederlands kampioen geworden. Misschien kunnen we het daar vanavond thuis nog even over hebben."