DEN HAAG - Ruud Gullit vindt het nog te vroeg om bij Feyenoord op te stappen. De geplaagde coach gokt na de winterstop op een herkansing met zijn dolende ploeg. "Maar versterkingen hebben we hard nodig. Dat heeft ook de clubleiding wel gezien, denk ik", sprak de oud-international zondagmiddag na de beschamende nederlaag bij ADO Den Haag (2-0).

Bekijk video: Modem/ Breedband

Bekijk video: reactie Romeo Castelen Modem/ Breedband

Bekijk video: reactie Geert den Ouden Modem/ Breedband

Gullit had in het Zuiderpark, na de slechtste wedstrijd van Feyenoord tot dusver onder zijn leiding, heel wat uit te leggen. Na een spervuur aan vragen vond hij het plotseling welletjes.

"Jongens, de groeten, ik moet naar de bus", sprak hij in de overvolle perskeet van ADO Den Haag. Daarmee liet hij zijn gehoor en zijn zegevierende collega Frans Adelaar verbaasd achter. De coach van de karaktervolle Hagenaars imiteerde daarna pijnlijk nauwkeurig sommige antwoorden van Gullit, tot grote hilariteit van enkele toehoorders.

Gullit

De trainer van Feyenoord heeft in de laatste weken niet alleen veel punten met zijn ploeg verspeeld, maar ook het nodige krediet bij spelers, supporters en pers verloren. In het Zuiderpark vielen zondag de eerste kritische liedjes aan het adres van Gullit te beluisteren. Ook de clubleiding zal allerminst tevreden zijn over de recente prestaties van de snel afgegleden hoofdmacht. De overwintering op Europees niveau is misschien wel het enige positieve punt in de Kuip.

Ontluisterend

Gullit, die de tweede helft van Feyenoord "ontluisterend" noemde, zat er na de dik verdiende nederlaag in het Zuiderpark gelaten bij. Hij sprak niettemin strijdbare taal waarmee hij duidelijk wilde aangeven dat hij de moed nog niet heeft verloren. "Het leven van een trainer gaat niet altijd over rozen", antwoordde hij op de vraag of hij zijn baan bij Feyenoord nog wel leuk vindt.

"Tot een maand geleden speelden wij fantastisch voetbal, vind ik. We hebben onze tekortkomingen lang kunnen camoufleren dankzij onze zeer sterke aanval. Maar de zwakheden in onze ploeg hebben de laatste weken de overhand gekregen. De winterstop komt wat dat betreft op een goed moment."

Vakantie

Gullit: "Ik zal er de komende weken alles aan doen om de selectie te versterken. Ik ga daarom niet op vakantie. Natuurlijk weet ik dat de financiële mogelijkheden bij Feyenoord vrij schaars zijn. Toch gaan we het proberen. We zoeken spelers die er na de winterstop meteen staan. Dat zal niet meevallen."

Versterking

Gullit weigerde zondag bij herhaling te zeggen op welke posities hij versterking wil. Wel liet hij doorschemeren dat wat hem betreft Vitesse-middenvelder Hofs, die vorige week voor het nieuwe seizoen werd vastgelegd, al in de winterstop mag komen. In het Zuiderpark werd opnieuw pijnlijk duidelijk dat de complete verdediging, deze keer zonder de geblesseerde Paauwe, veel te weinig niveau heeft.

Alleen tiener Zuiverloon, die al na tien minuten inviel voor de veel te blessuregevoelige Saïdi, maakte een eredivisiewaardige indruk. "Dat zegt genoeg", sprak Gullit berustend.

Den Ouden

De Haagse doelpunten van clubtopscorer Den Ouden (tweede minuut) en Polak (64e minuut) waren het gevolg van onthutsende verdedigingsfouten. Aanvallend was het zielloze Feyenoord amper gevaarlijk. "We hadden eigenlijk nog 3-0 en 4-0 moeten maken", analyseerde Adelaar met pretoogjes. "Dat is het enige verwijt dat ik mijn ploeg kan maken. Voor de rest verdienen mijn spelers een groot compliment. We gaan prettige feestdagen tegemoet, al staan we iets te laag op de ranglijst naar mijn zin."

NEC

Vanaf het ereterras van het Goffert-stadion zag de clubleiding van NEC zondag tevreden toe, hoe Denneboom met twee treffers en een verdiende strafschop het beoogde nieuwe begin van de Nijmeegse club cijfermatig vorm gaf. De overwinning op een blunderend Heerenveen (3-2) kon echter niet camoufleren dat NEC de problemen met het ontslag van coach Neeskens nog lang niet heeft opgelost.

Denneboom

Denneboom profiteerde tot driemaal toe van grote fouten in de Friese defensie. Al na twee minuten onderschepte hij een te zachte terugspeelval van Hansson. Doelman Vandenbussche kon niet anders dan de aanvaller van NEC ten val brengen. Wielaert benutte de toegekende strafschop koelbloedig: 1-0.

Na de gelijkmaker van Hestad in de zeventiende minuut was het vlak na rust opnieuw Denneboom die profiteerde van onzeker ingrijpen in de verdediging van Heerenveen. De aanvaller werkte de bal in de 48e minuut met een boogje in het verlaten doel. Een kwartier voor tijd tikte Denneboom de bal via de benen van Seip in het Friese doel. Ver in blessuretijd bepaalde Väyrynen de eindstand op 3-2.

Looyen

De eerste competitiezege van NEC sinds 1 oktober kon de Nijmeegse aanhang niet tevreden stellen. Na elke Nijmeegse treffer eiste het fanatieke deel van de supportersschare het vertrek van technisch directeur Looyen. Hij wordt door de fans nog meer dan trainer Neeskens verantwoordelijk gehouden voor de slechte resultaten van NEC.

De Nijmeegse club raakte de eerste helft van de competitie verstrikt in een web van problemen en niet ingeloste beloftes en ambities. Al voor het begin van de competitie sprak voorzitter Van Delft met veel bombarie over Europees voetbal. NEC heeft echter nog steeds te weinig goede verdedigers en de beloofde centrumspits laat ook nog op zich wachten.

Neeskens

Trainer Neeskens zag in zijn vijfde seizoen zijn spelers alleen maar slechter worden. Ook de twee duurste miljoenenaankopen uit de clubgeschiedenis van NEC wilden maar niet renderen. Centrumspits Niedzielan (goed voor ruim 500.000 euro per jaar) wacht nog steeds op zijn eerste competitietreffer. Barreto was vaker bij de nationale ploeg van Paraguay dan in Nijmegen.

Heerenveen

Ook tegen Heerenveen konden beide internationals NEC niet sturen. Drie blunders van de Friese defensie en een attente Denneboom voorkwamen dat de Nijmeegse club met nog meer zorgen de winterstop inging.

"Het enige dat telde, was deze zege", aldus trainer Lok. "Maar het spel was slecht, dat moet veel en veel beter. We hebben volgend jaar dus nog heel veel te doen."

FC Utrecht

Dankzij een moeizame overwinning op FC Den Bosch (1-0) gaat FC Utrecht de winterstop in als vijfde op de ranglijst. Van de Haar maakte zondag elf minuten na rust met zijn vijftigste treffer in zijn loopbaan het verschil.

Booy

FC Utrecht-trainer Booy bood na afloop zijn oprechte excuses aan voor de "bar en boze wedstrijd". Aan de andere kant zei hij trots te zijn op zijn ploeg, die zich op wilskracht naar de overwinning had geknokt. FC Utrecht had dit seizoen nog niet verloren in eigen huis en FC Den Bosch had nog geen uitwedstrijd gewonnen. Deze status leken beide ploegen in het onderlinge treffen ongedaan te maken. Weliswaar waren de Utrechters meer in balbezit, de Bosschenaren waren vooral in de eerste helft met hun counters veel gevaarlijker.

Zo noopte Mghizrat doelman Ponk tot een reflex na een kopbal, mikte Van de Laak net iets te hoog na een voorzet van Cas en kwam weer Mghizrat een voetlengte te kort om een voorzet van Van den Ouweland te kunnen intikken. De Bossche voorstopper Uneken was nog het dichtst bij de openingstreffer, maar hij zag zijn schuiver tegen de paal afketsen. En weer even later moest doelman Ponk een inzet van Cas uit de korte hoek ranselen.

Kansen

"Wij kregen in die periode vier opgelegde kansen", had FC Den Bosch-trainer Wisman geteld. "En of het nou gebrek aan kwaliteit is of pure pech dat we op de beslissende momenten niet toeslaan, wil ik in het midden laten. Aan de andere kant zie je Van de Haar wel via de binnenkant van de paal scoren. Maar dat zal wel inherent zijn aan de situatie waarin we verkeren."

FC Utrecht, zonder de geblesseerde verdediger Schut, kon hier maar weinig tegenover stellen. Meer dan een verdwaalde omhaal van Van de Haar en enkele kansloze afstandsschoten van Broerse kon de ploeg niet bedenken.

Ook na de rust kwam FC Utrecht amper tot uitgespeelde kansen. Slechts Van de Haar vond even na rust een opening voor zijn beslissende treffer. Uit een moeilijke hoek mikte hij via de binnenkant van de paal fraai in de verste hoek (1-0). FC Den Bosch was in de slotfase nog dicht bij de gelijkmaker.

Invaller Powel kopte, na eerst nog een schot op de Utrechtse lat, in vrije positie hoog over.