ROOSENDAAL - AZ is in de laatste speelronde voor de winterstop gekroond als koploper in de eredivisie. De ploeg van de succesvolle coach Co Adriaanse boekte zaterdagavond bij RBC Roosendaal zijn tiende opeenvolgende competitiezege (2-0), terwijl concurrent PSV thuis verloor van Roda JC (0-2). De Alkmaarders staan nummer één op basis van meer gemaakte doelpunten: AZ (44-12) en PSV (42-10).

AZ doorbreekt met het winterkampioenschap de hegemonie van Ajax, PSV en Feyenoord. Jarenlang werd een van de grote drie clubs winterkampioen. De laatste club die buiten de grote drie winterkampioen werd, was AZ'67 in het seizoen 1980/1981.

"Ongelooflijk dat een club uit Alkmaar bovenaan kan staan. Als we niet verloren hadden van de nummer twee PSV, dan hadden we nog overtuigender op kop gestaan. Ik ben zeer trots. We zijn met AZ op de goede weg: met een brede, goede selectie en met een duidelijk systeem", aldus een tevreden Adriaanse.

Adriaanse

Hij gaf vervolgens alle eer aan voorzitter Scheringa, die AZ overeind heeft gehouden en medeverantwoordelijk is voor het sportieve succes. De geldschieter praat medio januari met Adriaanse over diens toekomst in Alkmaar.

De glimlach bij Adriaanse was dus duidelijk terug. Woensdag was hij nog ontevreden na de nederlaag tegen Grazer AK (0-2) in de UEFA-beker. Ontstemd over het toen matige spel zinspeelde de trainer al op maatregelen. Die bleven zaterdagavond tegen RBC Roosendaal dan ook niet uit.

Winnen

Vaste waarden als Kromkamp, Huijsegems, Buskermolen, Perez en Van Galen begonnen het laatste duel voor de winterstop naast Adriaanse op de bank. "Verliezen kost meer kracht dan winnen. En bij RBC moesten we winnen. Met deze selectie kun je dan ook je basiself veranderen. En je moest hier profiteren van een mogelijke misstap van PSV", legde Adriaanse zijn keuze uit.

Het was overigens niet de eerste keer. Ook vorig seizoen was hij kort na de winterstop ontevreden over het vertoonde spel. Tegen Roda JC zette Adriaanse Van Galen, Opdam, Huijsegems en Elkhattabi ernaast. Die ingreep bleef toen zonder resultaat, de Kerkraders wonnen met 3-1. Daarna kwam het toch goed: een vijfde plaats en eindelijk weer Europees voetbal.

Kwaliteit

Maar ook met invallers als Jaliens, Elkhattabi, Ramzi, Sektioui en Nelisse verliest AZ nauwelijks aan kwaliteit. Dus wonnen de Alkmaarders tegen hekkensluiter RBC Roosendaal vrij simpel. Bovendien maakte AZ indruk in de UEFA-beker door als groepswinnaar de derde ronde te bereiken. De uitglijder tegen Grazer AK doet aan die prestatie niets af.

RBC

Voor RBC is het een heel ander verhaal. De ploeg van trainer Jan van Dijk wordt al het hele seizoen geplaagd door blessures. Ook tegen AZ miste RBC weer een handvol spelers. De kansloze thuisploeg had geluk dat alleen Nelisse (0-1) voor rust uit de vele kansen scoorde. In de tweede helft besliste Landzaat de wedstrijd. De uitslag in Eindhoven zorgde vervolgens voor een AZ-feest op het veld.